Judecătorii contestă planurile CSM de eliminare a probei scrise de la concursurile pentru funcţiile de judecător la ICCJ

Judecătorii contestă planurile CSM de eliminare a probei scrise de la concursurile pentru funcţiile de judecător la ICCJ
Sursă foto: Facebook / CSM

Acte administrative normative emise de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), privind modalitatea de desfăşurare a concursului de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), au fost atacate în instanţă, a anunţat Asociaţia Forumul Judecătorilor, într-un comunicat de sâmbătă.

Judecătorii susţin că, prin eliminarea probei scrise de la concurs, se elimină garanţia unui concurs obiectiv, care să asigure accederea în magistratură a persoanelor cu un înalt nivel de pregătire profesională.

Practic, prin eliminare probei scrise se menţine doar proba interviului pentru candidaţii cu 10 ani vechime.

”Prin intervenţia legislativă asupra art. 521 alin. (2) lit. c), respectiv prin eliminarea „probei scrise, cu caracter practic” şi menţinerea doar a unei probe a interviului – art. 521 alin. (2) lit. b) – în vederea promovării în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, legiuitorul a eliminat o garanţie a derulării unui concurs într-un mod cât mai obiectiv, care să asigure promovarea la instanţa supremă a judecătorilor cu un înalt nivel de pregătire profesională.

Prin menţinerea doar a probei interviului pentru candidaţi se relativizează standardele profesionale, cu efect asupra calităţii activităţii judecătorilor instanţei supreme, este sporită doza de subiectivism şi, în acelaşi timp, se creează discriminări între promovările în funcţii de execuţie la celelalte instanţe şi cele la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, au transmis reprezentanţii Asociaţiei Forumul Judecătorilor, în comunicat.

Judecătorii mai consideră că prin aceste dispoziţii: ”se nesocotesc flagrant şi actele internaţionale care consacră principiile fundamentale privind independenţa judecătorilor: importanţa selecţiei, pregătirii şi a conduitei profesionale a acestora, respectiv a standardelor obiective ce se impun a fi respectate atât la intrarea în profesia de magistrat, cât şi la instituirea modalităţilor de promovare”.

Judecătorii consideră că evaluările hotărârilor judecătoreşti nu pot constitui bază de promovare la instanţa superioară, ci doar un instrument pentru a asigura îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie privită ca sistem, în raport de fiecare instanţă în parte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`