Jaf de 47 de milioane de euro la Casa Națională de Sănătate: Cazul a intrat în vizorul DNA

Jaf de 47 de milioane de euro la Casa Națională de Sănătate: Cazul a intrat în vizorul DNA
Foto: evz.ro

Casa Națională de Sănătate este implicată într-un imens scandal descoperit de Curtea de Conturi și de Corpul de Control al Primului Ministru. Prejudiciul ar ajunge la suma de 47 de milioane de euro.

Cazul a intrat și în vizorul Direcției Naționale Anticorupție.

Companiile HP și SIVECO au fost marii beneficiari ai contractelor prin care s-ar fi scurs banii, scrie Evenimentul Zilei. Explicațiile date de trei dintre președinții CNAS nu corespund, însă.

Unul dintre cei trei a vorbit despre contracte la DNA, dar ceilalți doi spun că investiția este „ca la carte”.

Controversatul Sistem Informatic (SIUI) al Casei de Asigurări de Sănătate (CNAS) – menit să pună în bună ordine sistemul de sănătate publică și să oprească furtul din contribuțiile românilor – a fost implementat anevoios, pe o căruţă de bani publici şi cu o serie de întârzieri nejustificate, toate aceste aspecte ajungând în 2012, urmare unor sesizări, în vizorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Principalul beneficiar al acestor contracte este renumita companie de IT, Hewlett Packard (HP), dar și un client vechi al afacerilor prospere cu statul: SIVECO România.

În total, suma pe care specialiştii Guvernului au pus-o sub un mare semn de întrebare, şi care ar intra la posibile fapte de natură penală, respectiv abuz în serviciu contra intereselor publice, este de aproximativ 47 de milioane de euro.

După ce în 2012, controlul Curţii de Conturi la Casa de Asigurări de Sănătate a culminat cu şase sesizări făcute de Doru Bădescu, preşedintele de atunci al CNAS, în 2013, raportul Corpului de Control al Primului Ministru a deschis din nou „Cutia Pandorei” de la CNAS.

Astfel, în urma amplului control guvernamental, semnat de secretarul de stat Ion Lazăr, DNA a fost sesizată, din nou, pentru a cerceta o serie de fapte cu eventuale conotaţii penale, depistate la CNAS, începând cu anul 2001 şi până la data finalizării controlului (n.r.-2013), perioadă în care la conducerea instituţiei s-au succedat, rând pe rând, Eugeniu Ţurlea, Cristian Celea, Cristian Vlădescu, Vasile Ciurchea, Irinel Popescu, Nicolae Lucian Duţă şi Doru Bădescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)