Jaf de 47 de milioane de euro la Casa Națională de Sănătate: Cazul a intrat în vizorul DNA

Jaf de 47 de milioane de euro la Casa Națională de Sănătate: Cazul a intrat în vizorul DNA
Foto: evz.ro

Casa Națională de Sănătate este implicată într-un imens scandal descoperit de Curtea de Conturi și de Corpul de Control al Primului Ministru. Prejudiciul ar ajunge la suma de 47 de milioane de euro.

Cazul a intrat și în vizorul Direcției Naționale Anticorupție.

Companiile HP și SIVECO au fost marii beneficiari ai contractelor prin care s-ar fi scurs banii, scrie Evenimentul Zilei. Explicațiile date de trei dintre președinții CNAS nu corespund, însă.

Unul dintre cei trei a vorbit despre contracte la DNA, dar ceilalți doi spun că investiția este „ca la carte”.

Controversatul Sistem Informatic (SIUI) al Casei de Asigurări de Sănătate (CNAS) – menit să pună în bună ordine sistemul de sănătate publică și să oprească furtul din contribuțiile românilor – a fost implementat anevoios, pe o căruţă de bani publici şi cu o serie de întârzieri nejustificate, toate aceste aspecte ajungând în 2012, urmare unor sesizări, în vizorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Principalul beneficiar al acestor contracte este renumita companie de IT, Hewlett Packard (HP), dar și un client vechi al afacerilor prospere cu statul: SIVECO România.

În total, suma pe care specialiştii Guvernului au pus-o sub un mare semn de întrebare, şi care ar intra la posibile fapte de natură penală, respectiv abuz în serviciu contra intereselor publice, este de aproximativ 47 de milioane de euro.

După ce în 2012, controlul Curţii de Conturi la Casa de Asigurări de Sănătate a culminat cu şase sesizări făcute de Doru Bădescu, preşedintele de atunci al CNAS, în 2013, raportul Corpului de Control al Primului Ministru a deschis din nou „Cutia Pandorei” de la CNAS.

Astfel, în urma amplului control guvernamental, semnat de secretarul de stat Ion Lazăr, DNA a fost sesizată, din nou, pentru a cerceta o serie de fapte cu eventuale conotaţii penale, depistate la CNAS, începând cu anul 2001 şi până la data finalizării controlului (n.r.-2013), perioadă în care la conducerea instituţiei s-au succedat, rând pe rând, Eugeniu Ţurlea, Cristian Celea, Cristian Vlădescu, Vasile Ciurchea, Irinel Popescu, Nicolae Lucian Duţă şi Doru Bădescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`