Universitatea din Oxford a declarat miercuri că testează medicamentul anti-parazit ivermectină ca un posibil tratament pentru COVID-19, ca parte a unui studiu susținut de guvernul britanic care vizează găsirea unor soluții pentru recuperările în medii non-spitalicești.
Ivermectina a dus la o reducere a replicării virusului în studiile de laborator, a spus universitatea, adăugând că un studiu pilot a arătat că administrarea timpurie a medicamentului ar putea reduce încărcătura virală și durata simptomelor la unii pacienți cu forme ușoare de COVID-19, scrie Reuters.
Denumit PRINCIPIU, studiul britanic din ianuarie a arătat că antibioticele azitromicină și doxiciclina au fost, în general, ineficiente împotriva COVID-19 în stadiu incipient.
În timp ce Organizația Mondială a Sănătății și autoritățile de reglementare europene și americane s-au declarat împotriva utilizării ivermectinei la pacienții cu COVID-19, aceasta este utilizată pentru tratarea bolii în unele țări, inclusiv în India.
„Prin includerea ivermectinei într-un studiu la scară largă, cum ar fi PRINCIPIU, sperăm să generăm dovezi solide pentru a determina cât de eficient este tratamentul împotriva COVID-19 și dacă există beneficii sau daune asociate cu utilizarea acestuia”, a spus cercetătorul Chris Butler.
Persoanele cu afecțiuni hepatice severe, care iau warfarină sub formă de medicamente pentru diluarea sângelui sau care iau alte tratamente despre care se știe că interacționează cu ivermectina, vor fi excluse din studiu, a adăugat universitatea.
Ivermectina este al șaptelea tratament care urmează să fie investigat în studiu și este în prezent evaluată alături de medicamentul antiviral favipiravir, a spus universitatea.
Amintim faptul că în România medicamentul a creat o adevărată isterie. Stocurile de medicamente antiparazitare pentru animale s-au epuizat
Nebunia a început după ce au apărut zvonuri căIvermectina, substanța folosită pentru animale, ar putea fi utilă în tratamentul COVID-19.
Specialiștii atrag atenția că medicamentul ar putea avea efecte adverse grave la oameni. Medicii veterinari susțin că o supradoză de Ivermectină poate produce chiar orbirea la animale, iar unii vorbesc despre „efecte cancerigene prin acumularea în organism”.
Organizaţia Mondială a Sănătăţiia transmis o interdicție în ceea ce privește administrareaIvermectineiîn cazul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, cu excepţia studiilor clinice.
„Recomandarea noastră este de a nu se utilizaIvermectinapentru pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19. Recomandarea se aplică indiferent de nivelul de gravitate sau de durata simptomelor”,a declarat Janet Diaz, coordonatoarea echipei clinice însărcinate cu combaterea COVID-19 din cadrulOMS, potrivitAgerpres.
Ea a subliniat că excepţia de la această recomandare, care se bazează pe nivelul actual al datelor furnizate de cercetările ştiinţifice, vizează doar studiile clinice.
Folosoirea popularului antiparazitant a fost intens dezbătutăîn ultima perioadă, dar, potrivit unui comitet de experţi de laOMS, datele furnizate de studiile clinice desfăşurate pentru a măsura eficacitatea acestui medicament împotriva COVID-19 nu au furnizat rezultate convingătoare.