Ivermectina s-a dovedit eficientă în prevenția și tratarea COVID-19, inclusiv pentru formele severe, în din ce în ce mai multe studii. Autoritățile române nu au venit cu o analiză în acest sens, însă medicamentul ar putea fi recomandat de OMS (Organizația Mondială a Sănătății), după verdictul unei comisii de specialitate.
Dragoș Damian, președintele Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente, așteaptă un răspuns fie de la autoritățile române, fie de la OMS. Acesta a anunțat deja faptul că instituția pe care o reprezintă va dona 10.000 de tablete.
„Noi am oferit Ministerului Sănătății posibilitatea de a dona 10.000 de tablete pentru trial-uri clinice, pentru ca medicii din România să aibă o opinie. Nu am primit aprobarea de a aduce medicamentul, în prezent stă într-un depozit în Bruxelles și așteptăm să-l aducem medicilor pentru a-l testa. Voiam doar să aflăm o opinie medicală”, a declarat Damian, pentru Medika TV.
În România nu există fabrică în care să se producă Ivermectină. Cel mai probabil, medicamentul va fi adus din Bulgaria, stat care a aprobat medicamentul pentru uz uman, fără prescripție medicală.
„Noi am putea doar să importăm Ivermectina, nu să o fabricăm. Nu s-a fabricat niciodată pentru uz uman în România, în schimb se fabrică în multe țări din Uniunea Europeană, toate au câte 4 – 5 preparate de Ivermectină pentru uz uman. Agenția Medicamentului din Bulgaria și Guvernul bulgar au decis ca Ivermectina să devină medicament fără prescripție medicală și medicii îl indică în tratamentul infecției cu SARS-CoV-2”, a mai precizat Dragoș Damian, pentru sursa citată.
Potrivit Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, în România este aprobat un singur medicament de uz uman care conține Ivermectină, sub formă de cremă, administrat pentru acnee rozacee.
Dr. Adrian Marinescu susține utilizarea Ivermectinei, pentru prevenția și tratarea COVID-19.
„Sunt şanse mari ca acest medicament să fie folosit şi la noi, pentru tratarea COVID. Vorbim de un efect antiviral. Medicamentele antivirale au ca rol împiedicarea virusului de a intra în celule umane. Va împiedica îmbolnăvirea. Poate fi folosit şi în cazurile grave. Eficienţa maximă este atunci când e luată încă de la primele simptome. Nu ştiu dacă vorbim de zile până la aprobarea pentru tratarea COVID. Probabil, va fi un interval scurt dacă lucrurile se vor mişca la nivel european”, a explicat Adrian Marinescu pentru Libertatea.