Iulian Paraschiv: „Vorbim despre două Românii în acest moment. Mulți copii din comunitățile subdezvoltate nu au ieșit niciodată din localitatea unde s-au născut”

Iulian Paraschiv: Vorbim despre două Românii în acest moment. Mulți copii din comunitățile subdezvoltate nu au ieșit niciodată din localitatea unde s-au născut
Foto: Iulian Paraschiv / Facebook

Iulian Paraschiv, președintele Agenției Naționale pentru Romi, a declarat vineri pentru B1 TV, în emisiunea moderată de Laura Chiriac, a atras atenția asupra situației copiiilor din comunitățile subdezvoltate, mulți dintre aceștia neavând șansa de a călători în afara propriei localități:

„Am fost în comunitățile rurale din Gorj, pentru o campanie ce vizează recensământul, pentru ca cei mai mulți dintre ei să își declare apartenența. Am mers cu o piesă de teatru pentru copii. Am rămas uimit să văd cum foarte mulți copii…am stat de vorbă cu părinții lor, nu au ieșit niciodată din acea localitate unde s-au născut. Este o caracteristică specifică nu doar comunității rome.

Vorbim despre două Românii în acest moment. Faptul că în ultimii 30 de ani în democrație…democrația nu vine cu egalitarism, presupune libertate în care cel care se descurcă mai bine îi este prezervat dreptul de a se dezvolta în continuare. Cel din afara acestei dezvoltări, dacă statul nu intervine, există riscul să rămână acolo.

Există o a doua România, o România rurală, în care mulți copii ai românilor nu au mers niciodată la cinematograf, nu au văzut o piesă de teatru, nu au mers la un restaurant”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`