România are 45 de penitenciare, însă doar unul îndeplinește la ora actuală criteriile impuse de Uniunea Europeană, a precizat președintele Agenției Naționale pentru Romi, Iulian Paraschiv, vineri, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac.
Întrebat dacă este de părere că România are nevoie de penitenciare noi, oficialul a afirmat: „Este o problemă reală pe care România o are și sunt două tipuri de argumente pe care vreau să le aduc în discuție. Pe de o parte, din punct de vedere al economicității, România a plătit între anii 2011 și 2017 cinci milioane de euro anual despăgubiri pentru deținuții din penitenciarele din România care au reclamat statul român la CEDO, devenise o practică, astfel încât din buzunarele contribuabililor români erau plătite aceste despăgubiri.
„Asta ca să ne întrebăm de ce oare statul vrea să investească acum, în condițiile de criză și în condițiile în care oamenii, mulți dintre ei, poate nu ajung să își plătească facturile cu veniturile pe care le au, și iată că statul român se gândește la deținuți. Ei bine, această problemă trebuie tratată cu seriozitate. Pe de cealaltă parte, un alt argument pe care vreau să îl aduc în discuție este funcția de reeducare pe care statul trebuie să o asigure în cadrul penitenciarelor, creând condiții mai bune pentru ei, condiții umane”, a adăugat Iulian Paraschiv.
România, spune el, are la ora actuală 45 de penitenciare.
„Din cele 45, unul singur îndeplinește la acest moment criteriile impuse de Uniunea Europeană, adică 4 metri spațiu pentru fiecare deținut. În România spațiul este pentru aproximativ 17.500, acum, în 2022, cred că sunt undeva la 22.000. Statul trebuie să investească, să tratăm această chestiune cu foarte multă seriozitate, pentru că este nevoie. Dacă nu vrem să fim empatici, atunci trebuie să înțelegem celălalt argument, din perspectiva în care statul plătește pentru că nu investește pe termen lung. Riscăm să plătim mai mult decât dacă am construi și am crea condiții mai bune pentru ei”, a mai spus Iulian Paraschiv.