Iulian Paraschiv: Pentru o mare parte a romilor din România, criza n-a venit odată cu războiul din Ucraina, ci este de prin `90 și continuă (VIDEO)

Publicat: 22 03. 2022, 23:08
Actualizat: 22 03. 2022, 23:13
Președintele Agenției Naționale pentru Romi, Iulian Paraschiv. Foto: captură B1 TV

Pentru o mare parte a romilor din România, criza n-a venit odată cu războiul din Ucraina, ci este de prin `90 și continuă, a declarat președintele Agenției Naționale pentru Romi, Iulian Paraschiv, marți, pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Iulian Paraschiv (ANR), pe B1 TV: Pentru o mare parte a cetățenilor ucraineni, inclusiv pentru cei de etnie romă, faptul că au putut părăsi Ucraina constituie o oportunitate

„Pentru o mare parte a membrilor comunităților de romi din România, criza să știți că n-a venit odată cu războiul. Criza este de prin `90 și continuă pentru o parte. Pentru cealaltă parte, măsurile pe care Guvernul le-a întreprins în ultima perioadă afectează deopotrivă sau sunt ca beneficiari deopotrivă. Este foarte interesant felul în care atunci când discutăm despre războiul care este vecinătatea noastră avem măsuri din partea Uniunii Europene ca grup compact și facem referire la declarații politice, poziționare din punct de vedere al structurilor NATO și UE, dar când trebuie să închidem robinetul Germania stă un pic pe gânduri, Austria, la fel, dar ne dorim să avem o voce comună… nu se poate!”, a explicat președintele ANR.

În opinia sa, „problema este mult mai complexă”.

„Faptul că există o dependență față de Rusia la momentul acesta și faptul că România are capabilități pe care le poate dezvolta în următoarea perioadă astfel încât în cel mai scurt timp România să fie independentă din punct de vedere energetic, asta nu înseamnă că putem avea o voce comună. Dacă mâine Germania închide robinetul, efectele pe care le poate avea asupra economiei germane pot fi dezastruoase, la fel și Austria sau Finlanda, de exemplu. Problema este mult mai complexă”, a adăugat Iulian Paraschiv,

El consideră că deocamdată președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, „face ce știe mai bine”.

„Noi întâmpinăm refugiați, suntem în contact cu ei și vă spun că pentru o mare parte a cetățenilor ucraineni, inclusiv cetățeni ucraineni de etnie romă, faptul că au putut părăsi Ucraina constituie o oportunitate, pentru că economia Ucrainei era așa cum era, o populație de 40 de milioane de locuitori, fără să ofere foarte mult pentru aceste grupuri dezavantajate”, a continuat oficialul.