Italia: Legea ce limitează posibilitatea instanțelor de a refuza predarea condamnaţilor fugari intră în vigoare pe 20 februarie / Ce se întâmplă cu Alina Bica și Daniel Dragomir
O nouă lege adoptată în Italia limitează drastic posibilitatea instanțelor de a refuza predarea unor condamnaţi fugari. Actul normativ a fost deja publicat în Gazeta Oficială de la Roma și va intra în vigoare pe 20 februarie. Potrivit legii, doar cei condamnați în alte state europene care au rezidență în Italia de peste 5 ani ar mai putea scăpa de extrădare în țările europene de proveniență. Actuala legislație nu precizează o anume vechime a rezidenței, notează G4Media.
Cum schimbă noua lege din Italia situația fugarilor Alina Bica și Daniel Dragomir
Daniel Dragomir, fostul ofițeri SRI condamnat pentru corupţie la 3 ani şi 10 luni cu executare, și-ar fi stabilit rezidența în Italia anul trecut și s-a predat la Bari pe 4 februarie tocmai în contextul acestor modificări legislative, probabil în speranța că încă va putea beneficia de vechea formă a legii, care îi este favorabilă. În România, Dragomir a fost găsit vinovat de faptul că a vândut informaţii din interiorul SRI omului de afaceri libanez Ramid Ghaziri, în schimbul a aproape jumătate de milion de euro.
Alina Bica, fostă șefă DIICOT, a fost condamnată în România la 4 ani de închisoare cu executare pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender, inculpat chiar de ea pe când era procuror de caz. Ea a fugit în Italia, iar avocatul italian care o reprezintă susține că magistrații Curții de Apel din Bari au refuzat să o extrădeze și au decis că aceasta poate executa pedeapsa în Italia. Nu e clar dacă această decizie e una definitivă, precizează G4Media.
În cazul lui Dragoş Săvulescu de la Dinamo, judecătorii Curţii de Apel din Napoli au susținut că poate executa în Italia pedeapsa de 5 ani de închisoare, deoarece este deja integrat social în această țară: locuiește în Italia, are afaceri și plătește taxe. În plus, pedeapsa sa a fost comutată într-una de doi ani cu suspendare.