Italia: Badantele pot fi concediate dacă nu se vaccinează împotriva COVID-19

Italia: Badantele pot fi concediate dacă nu se vaccinează împotriva COVID-19
Foto: Hepta.ro

Pentru îngrijitoare și asistentele din Italia nu există deocamdată obligația vaccinării împotriva COVID-19. Până în prezent, legea a introdus obligația de vaccinare numai pentru personalul medical. S-a discutat despre necesitatea introducerii obligației pentru lucrătorii casnici, de asemenea, în virtutea faptului că mulți dintre ei au contacte cu persoane fragile, dar nu s-au luat măsuri în acest sens.

Franța se numără printre statele care au adoptat această măsură. Îngrijitoarele fără permis verde riscă deja să fie concediată sau să nu fie angajată.

Chiar și fără o lege ad hoc care obligă vaccinul, lucrătorii casnici riscă concedierea dacă angajatorul consideră că este esențial să poată conta pe imunizarea colaboratorului său.

De fapt, contractul de muncă casnică prevede posibilitatea concedierii, cu o notificare care variază în funcție de vechimea în muncă, apelând pur și simplu la ruperea unei relații de încredere între părți.

„Problema este delicată, înțelegem și respectăm libertatea de decizie a tuturor în ceea ce privește posibilitatea de a se vaccina, însă pentru familii este crucială reducerea riscului de a se expune la contagiune. Neficiența de a prezenta dovada de vaccinare sau de trecere prin boală subminează iremediabil relația de încredere cu muncitorul „, spune Andrea Zini, președintele Assindatcolf, potrivit presei din Italia.

Acesta  a precizat că în Contractul Colectiv de Muncă (CCNL) este menționată posibilitatea ca angajatorul să concedieze lucrătoarea fără a fi necesar să-i comunice un motiv anume. Pe lângă această posibilitate, dacă angajatorul nu dorește să lucreze cu o persoană nevaccinată este liber să decidă în acest sens și să-i comunice lucrătoarei intenția de a renunța la serviciile sale. „Găsim legitim ca angajatorul să-i ceară îngrijitoarei Certificatul Covid (Green Pass) pentru perioada în care se va desfășura raportul de muncă”, a afirmat Andrea Zini.

În afară de cluburi şi restaurante, acest permis va fi necesar pentru a intra la piscine, săli de sport, muzee, cinematografe şi teatre, precum şi în sălile de jocuri. Permisul de sănătate va fi, de asemenea, necesar pentru evenimentele sportive, concerte, spectacole, târguri şi congrese, evenimente la care participă numeroase persoane şi care sunt posibile surse de contaminare.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`