Col. Cornel Guluță, comandantul-adjunct al ISU Botoșani, a fost condamnat la un an și două luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, după ce a introdus un criteriu „din burtă” la un concurs, în 2016, pentru a fi angajat omul preferat de el în detrimentul unei candidate. Pedeapsa a fost stabilită pe baza unui acord de recunoaștere încheiat între colonel și Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Iași la data de 23 februarie 2021. Cu toate acestea, ISU nu a angajat-o nici acum pe femeia care a pierdut concursul, iar ea a atacat inclusiv înțelegerea dintre procurori și colonel, relatează Libertatea.
Este vorba despre un concurs din vara anului 2016, când col. Cornel Guluță era șeful Serviciului Logistic din cadrul ISU Botoșani. Se încriseseră 10 candidați și, după desfășurarea probelor, a fost declarat admis un plutonier adjutant-șef din cadrul ISU Botoșani.
Intermediar, după probele teoretice, el pierduse concursul, iar lider era o femeie. Chiar și așa, la proba sportivă, plutonierul a primit punctaj maxim și a urcat la o medie finală de 9,75. În schimb, candidata a coborât pe poziția a doua, cu media de 9,66.
Femeia a fost nemulțumită de rezultat și a depus o serie de contestații, atrăgând atenția asupra neîndeplinirii condițiilor de concurs de către plutonier. Totodată, a doua clasată a verificat mai multe concursuri de angajare ale ISU, din diferite județe, și a observat că unitatea din Botoșani era singura care a introdus la condiții de studii și „administrația publică”, deși postul de ofițer pus la concurs era din zona tehnico-inginerească.
Astfel, femeia a ajuns să observe o coincidență, și anume că plutonierul declarat câștigător era absolvent al Universității „Spiru Haret” – Facultatea de Administrare a Afacerilor, specializarea administrație publică. Practic, se introdusese o materie care îl avantaja pe plutonier, deși ea oricum condusese pe totalul probelor teoretice. Acestea fiind spuse, candidata a sesizat IGSU.
Direcția de Control și Verificări Interne de la IGSU a remarcat că domeniul „Administrație publică” fusese intrdous de conducerea ISU Botoșani la rubrica „pregătire de bază” – practic, aceasta era poarta prin care subofițerul aflat în subordinea col. Guluță a intrat la concurs.
Într-o primă instanță, Tribunalul Botoșani a decis anularea parțială a concursului, în sensul invalidării candidatului declarat admis și promovării în funcție a candidatei clasate pe poziția a doua. Chiar și așa, ea nu este angajată nici astăzi.
ISU a contestat decizia, iar Curtea de Apel Suceava a dispus anularea în tot a concursului. Litigiul civil continuă pe rolul Tribunalului Cluj, unde femeia a dat în judecată ISU Botoșani, IGSU și MAI.