Istoricul și diplomatul Neagu Djuvara împlinește joi o sută de ani, fiind născut pe 18 august 1916, în București, dintr-o familie de origine aromână.
Acesta a devenit licențiat în istorie, la Sorbona, în 1937, apoi doctor în drept la Paris. În 1972, Djuvara a obținut doctoratul de stat cu o teză de filosofie a istoriei, sub îndrumarea sociologului și filosofului Raymond Aron. În 1987 a obținut Diploma Institutului Național de Limbi și Civilizații Orientale din Paris.
În timpul celei de-a doua conflagrații mondiale a participat la campania din Basarabia și Transnistria și chiar a fost rănit în apropiere de Odesa.
În 1943 a intrat prin concurs în Ministerul de Externe și, un an mai târziu, a fost trimis curier diplomatic la Stockholm, în legătură cu negocierile de pace cu URSS. A rămas în Suedia până în 1947, după care a ales calea exilului în Franța, acolo unde a militat în mai multe organizații din diaspora.
În 1961 a plecat în Africa, în Republica Niger, unde a stat douăzeci și trei de ani în calitate de consilier diplomatic și juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine. În acest timp a călătorit mult în Africa, Europa și America. Tot în această perioadă a fost profesor de drept internațional și de istorie economică la Universitatea din Niamey.
În 1990 a revenit în România și, din 1991 până în 1998, a fost profesor asociat al Universității din București.
Djuvara: Despre musulmani și pericolul asupra Europei
#DIRECT_ONE_g0ycex#
De-a lungul timpului, Neagu Djuvara a scris mai multe lucrări de referință de filosofia istoriei și istoria României, între care: ''Le droit roumain en matiere de nationalité'' (teza de doctorat), ''Le pays roumain entre Orient et Occident. Les Principautés danubiennes dans la premiere moitié du XIXe siecle'', ''Amintiri din pribegie'', ''Există istorie adevărată?'', 'Războiul de șaptezeci și sapte de ani (1914-1991) și premisele hegemoniei americane. Eseu de istorie-politologie'' și ''Între Orient și Occident''.
Neagu Djuvara este membru de onoare al Institutului de Istorie ''A.D.Xenopol'' din Iași și al Institutului de Istorie ''Nicolae Iorga'' din București.
În 2006 Neagu Djuvara a fost decorat cu Ordinul Național ''Servicul Credincios'' în grad de Mare Cruce. În 2010 a fost decorat de către ambasadorul Franței la București, Henri Paul, cu ordinul Ordinul Artelor și Literelor în grad de Ofițer. La 9 august 2016 istoricului Neagu Djuvara i-a fost conferit Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler, notează Agerpres.
La 30 octombrie 2012, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București, iar la 5 decembrie 2012, titlul de Doctor Honoris Causa i-a fost atribuit și de către Universitatea ''Dunărea de Jos'' din Galați. I-a fost decernat Premiul de Excelență al celei de-a XVI-a ediții a Galei Premiilor Radio România Cultural 2016.