Istoricul Lucian Boia: Mitul Regelui Carol I l-a ajutat pe Klaus Iohannis să devină Președintele României

Istoricul Lucian Boia: Mitul Regelui Carol I l-a ajutat pe Klaus Iohannis să devină Președintele României
Foto: amosnews.ro

Istoricul Lucian Boia face portretul fiecăruia dintre cei trei suverani ai României, într-un interviu acordat site-ului jurnalistan.ro, dar are câteva remarci legate și de modul în care mitul Regelui Carol I a influențat alegerea lui Klaus Iohannis ca președinte al României, precum și motivele pentru care a pierdut Victor Ponta.

Boia susține că România nu a avut un singur regim monarhic, că au existat regimul lui Carol I, al lui Ferdinand, al lui Mihai I, făcând un portret al ficăruia dintre ei.

Carol I a fost rege al României, asta înseamnă că este român. În același timp, a rămas german, el e și german, și român. E un rege altfel decât supușii lui.. A venit aici cu valori și comportamente care erau prea puțin prezente în societatea românească: disciplină, rigoare, punctualitate, spirit de organizare, exact ceea ce cam lipsea românilor și aș spune că nici astăzi nu le au. El și-a asumat exact ce trebuia să își asume. Sigur că și-a asumat identitatea spațiului românesc, dar așezându-se totuși deasupra celorlalți. A fost un simbol. Asta s-a și dorit: românii au dorit un principe străin și nu au dorit un principe străin care să se românizeze pe de-a întregul. Au dorit pe cineva care să devină român, că odată ce ești rege al României ești cât se poate de român, dar în același timp să își păstreze distanța față de societatea românească”, explică istoricul.

Făcând o comparație între Carol I și Klaus Iohannis, Boia consideră că mitul germanului l-a ajutat pe președintele ales al României să câîștige alegerile din 16 noiembrie.

Da, un anume rol cu siguranță că a jucat și Carol I. După eclipsa din perioada comunistă, după un număr de ani și după 1989, când nu era atât de prezent în imaginarul istoric al românilor, a urmat o revenire rapidă a lui Carol I și acum e într-adevăr perceput ca una dintre marile personalități ale istoriei românești, statuia lui e prezentă în fața Palatului Regal. Există legat de Carol I, dar nu numai de Carol I, mitul acesta al germanului, care înseamnă rigoare, disciplină, organizare, eficiență, exact ceea ce lipsește românului.Sigur că asta a contat într-o bună măsură, într-o măsură apreciabilă, și în cazul lui Klaus Iohannis.”, precizează Lucian Boia.

Cunoscutul istoric spune că una dintre greșelile lui Ponta din campania pentru prezidențiale a fost insistența pe etnie, pe ortodoxie. Aceste lucruri nemaifiind potrivite cu epoca noastră.

“Da, a fost o campanie incorectă din acest punct de vedere, insistența pe etnie, pe ortodoxie, pe alteritatea celuilalt, au fost niște lucruri nu prea potrivite cu epoca în care ne aflăm și cu valorile pe care pretindem că le promovăm.”, spune Boia.

Lucian Boia: Mitul germanului l-a ajutat pe Iohannis să devină Președintele României

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei