Istoricul celor mai cunoscute stațiuni de pe litoralul românesc: Cum au apărut și de unde le vin numele

Istoricul celor mai cunoscute stațiuni de pe litoralul românesc: Cum au apărut și de unde le vin numele

De unde vin denumirile staţiunilor de pe litoralul românesc? Mamaia – de la un tătar, Costineşti – de la un ministru, iar Vama Veche era înainte un sat de găgăuzi. Reprezentanţii Asociaţiei Litoral-Delta Dunării spun că peste 150.000 de turişti merg, în fiecare sezon estival, pentru a se relaxa pe plajele din România. Cifrele arată că staţiunea Mamaia şi Costineşti sunt două dintre cele mai vizitate.

Staţiunea Mamaia a apărut din necesitatea oraşului Constanţa de a avea o plajă modernă. La început, nu exista decât un mic sat, în partea nordică a oraşului Constanţa, populat de pescari greci şi lipoveni, oieri români şi crescători de cai tătari. Documentele atestă că originea denumirii staţiunii provine de la un proprietar tătar, pe nume Mamaia.

Inaugurarea oficială a staţiunii a avut loc în august 1906 şi tot atunci s-au amenajat primele spaţii turistice. În anul inaugurării staţiunii Mamaia, au sosit pe pământul dobrogean 50.000 de turişti, un număr impresionant pentru acele timpuri. Ulterior, Mamaia a fost prezentată ca fiind unul dintre cele mai frumoase locuri de recreere din Europa. Staţiunea a devenit, în scurt timp, locul preferat pentru petrecerea vacanţelor estivale ale boierilor din acele vremuri.

În prezent, staţiunea Mamaia are o plajă de peste 8 km lungime şi e destinaţia favorită a multor turişti. În fiecare an atrage peste 100.000 de amatori de relaxare, tocmai pentru că e cea mai mare şi cunoscută plajă din România.

Teritoriul localităţii Costineşti se suprapune pe vechea vatră a unei mici colonii greceşti. Iniţial, satul a fost populat de germani dobrogeni. Denumirea actuală a staţiunii provine de la Emil Costinescu, om politic şi ministru de Finanţe la sfârşitul secolului XIX, dar şi unul dintre fondatorii Băncii Naţionale a României. Costinescu a fost de trei ori ministru de Finanţe, iar pentru scurtă vreme a fost şi primar al Bucureştilor. Cu ajutorul coloniştilor germani, Costinescu înfiinţează staţiunea care îi poartă numele şi astăzi, Costinesti. Cu o plajă de 5 km de-a lungul litoralului Mării Negre, Costineştiul e cunoscut, în prezent, ca fiind staţiunea tinerilor.

Eforie Sud este una dintre cele mai vechi staţiuni apărute pe malul Mării Negre. În perioada interbelică, staţiunea s-a numit Carmen Sylva, preudonimul cu care îşi semna poeziile Regina Elisabeta, soţia lui Carol I. Ea era considerată protectoarea oraşului, datorită eforturilor ei de a-i ajuta pe bolnavi şi săraci, iar din 1962 poartă denumirea de Eforie Sud.

Vama Veche a fost un sat de găgăuzi la origine, întemeiat în 1811. Staţiunea nu era foarte cunoscută, iar accesul oamenilor în zonă era limitat. Denumirea de Vama Veche a primit-o în perioada interbelică, prin simpla asociere de vamă veche a României. Asta deoarece, în perioada respectivă, în componenţa României intra şi Cadrilaterul, iar frontiera cu Bulgaria se afla 60 km la sud de această localitate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`