Istoria zarurilor, elemente de maximă importanță în o mulțime de jocuri

Istoria zarurilor, elemente de maximă importanță în o mulțime de jocuri

Foarte multe jocuri de societate din lumea modernă folosesc zarurile pentru cursul jocului – unul sau două zaruri folosite simultan, în funcție de regulament. Zarurile sunt asociate norocului, căci nu poți cunoaște care va fi rezultatul când arunci un zar pe planșa sau masa de joc. Disponibile în diverse dimensiuni și culori, zarurile sunt bazate de obicei pe un principiu simplu: au 6 fețe, având pe fiecare dintre ele un punctaj diferit, de la 1 la 6. Mai nou, în funcție de joc, există desigur și zaruri care au modificat acest principiu, ilustrând anumite acțiuni pe fiecare față, în loc să indice o anumită cifră.

Zarurile au o istorie foarte lungă, se pare că încă de acum 7000 de ani se foloseau articulații de oaie ca prime variante ale zarurilor moderne. Aceste articulații de animal aveau doar patru laturi plate. Multe secole mai târziu, s-au rotunjit capetele și s-a creat zarul în forma pe care o știm acum, având șase fețe. De la articulații de animal, s-a ajuns la utilizarea unor materiale mai ușor de modelat – lemn și fildeș. De asemenea, s-a optat pentru fabricarea zarurilor din piatră sau oase.

Jocurile cu zaruri erau de obicei practicate ca distracție, dar cu mize în bani sau lucruri. Astfel, adesea nu se juca doar simbolic pentru a vedea cine are noroc, ci pentru a obține câștiguri, ca la jocurile de noroc moderne, unde distracția și eventualele beneficii materiale se îmbină adesea. Există acum multe jocuri cu zaruri care se pot juca inclusiv în cazinouri online. Pe lângă table online, se pot alege chiar sloturi legate de farmecul zarurilor. Cateva exemple de păcănele cu zaruri syunt: Dice Roll de la Egt, Dice Rush de la Synot sau Jackpot Dice de la Novomatic.

Cele mai vechi zaruri găsite datează din urmă cu 5000 de ani, din zona Irak – Iran. De foarte mult timp, în mai toate zonele lumii, de la Europa și Asia până la Africa, zarurile aveau un principiu identic și foloseau aceleași laturi opuse. De asemenea, se foloseau – ca și acum – puncte sau pete în loc de cifre.

De ce zarurile nu au numere pe ele?

Iată o întrebare legitimă – de ce astfel de inscripții, în locul folosirii cifrelor? Motivul este simplu: oamenii au folosit zaruri cu mult înainte de a inventa o modalitate de a scrie numere. S-a păstrat de-a lungul timpului această variantă, perfectă inclusiv pentru oamenii care nu știau să scrie și nu cunoșteau nici cifrele pentru a le citi. Acum, deși în lumea modernă nu se mai poate vorbi de o astfel de motivație, farmecul zarurilor ține tocmai de aceste puncte în locul cifrelor arabe sau romane.

În China antică, oamenii aruncau zarurile în boluri de ceramică pentru a preveni înșelăciunea. Existau și jocuri cu mănunchiuri mici de bețe, la care scorul depindea de modul în care aterizau bețele și de modul în care se încrucișau. În India antică, oamenii foloseau zarurile cubice, dar și scoici care influențau rezultatul în funcție de modul în care cădeau la aruncare, la acestea din urmă existând numai două posibilități.

În America Centrală, oamenii aruncau fasole pentru a vedea în ce direcție vor ateriza, deci tot legat de noroc. Interesant este că printre nativii americani, femeile au jucat jocuri cu zaruri mai mult decât bărbații.

Arheologii din orașul roman Pompei au găsit chiar și zaruri măsluite, pentru trișat la jocuri! Astfel de zaruri aveau pe o parte bucăți mici de plumb pentru a le face să cadă mai des pe un anumit număr. Avantajul a fost ascuns cu grijă, ceea ce indică în mod clar intenția. Jocurile de zaruri au devenit foarte populare în Roma Antică, unde erau printre singurele surse de distracție pentru soldați în timpul campaniilor militare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`