„Istoria comunismului în România”, materie obligatorie în școli. Marian Staș: Această piesă extrem de necesară și revelantă vine un pic cam ca nuca în perete, intempestiv, conjunctural (VIDEO)

„Istoria comunismului în România”, materie obligatorie în școli. Marian Staș: Această piesă extrem de necesară și revelantă vine un pic cam ca nuca în perete, intempestiv, conjunctural (VIDEO)
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Marian Staș, expert în educație, a comentat decizia autorităților de a introduce „Istoria comunismului în România” ca materie obligatorie în școli, miercuri, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac.

Marian Staș, pe B1 TV, despre materia „Istoria comunismului în România”

Întrebat despre decizia autorităților de a introduce această materie la clasele a XII-a și a XIII-a, dar și despre sondajul care arată că 40% dintre tineri ar fi preferat dictatura, Marian Staș a explicat: „Decizia recentă eu o percep ca pe o punere în fapt, ca pe o acțiune conjuncturală, intempestivă, ceea ce nu e neapărat rău în mod necesar, dar am sentimentul unui demers oarecum pe genunchi așa (…). M-aș fi bucurat ca un astfel de proiect să fie pus în fapt așa, rotund, cu cap și cu coadă, nu așa, precum căruța înaintea cailor”.

„Când spun lucrul acesta, am în vedere argumentul tehnic esențial, și anume faptul că întregul tablou de ansamblu al educației preuniversitare din România nu e definit încă prin modelul curricular, prin planurile-cadru, or această piesă extrem de necesară, extrem de relevantă vine un pic așa, cam ca nuca în perete, intempestiv, conjunctural, evident, legată direct de ceea ce ne-a explodat în față ca societate, votul din 24 noiembrie, rezultatul votului, și mai ales astfel de sondaje, care sunt uluitoare și care denotă o lipsă crasă, crasă, crasă de informare și de educație, în special în rândul generației tinere”, a continuat expertul în educație.

Marian Staș: Formă fără fond – acesta este riscul esențial

„Formă fără fond – acesta este riscul esențial. Eu mă aștept ca totuși oamenii serioși, care au contribuit excepțional la acest proiect și îl numesc aici în primul rând pe domnul profesor doctor Aurel Soare (…), să țină spatele pentru ca lucrurile să nu degenereze și să nu devină pospai și formă fără fond (…). Am dat de foarte multe ori de gard cu lucruri care într-un fel, vorba lui Arghezi, una fumam și alta vorbeam, și aici sunt riscuri majore, într-un astfel de demers”, a mai spus Marian Staș.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`