Miza din spatele dispozitivelor IQOS și Glo: Accizele sunt de 4 ori mai mici faţă de ţigările clasice. Promovarea țintește copiii și tinerii, cu mesajul fals că IQOS și Glo sunt mai puțin nocive decât țigările obișnuite

Publicat: 21 03. 2018, 08:39

Producătorii de ţigări desfăşoară o campanie tot mai ofensivă în spaţiul public pentru recrutarea de noi utilizatori pentru dispozitivele de tipul IQOS (Philip Morris) sau Glo (British American Tobacco). Iar mizele sunt clare. În primul rând, acciza plătită de jucătorii din industria tutunului pentru o ţigară clasică este de patru ori mai mare decât în cazul țigărilor IQOS și Glo. Pe lângă asta, țigările clasice au fost interzise în restaurante sau cluburi, însă cei care obișnuiesc să folosească dispozitive IQOS/Glo pot fuma oriunde.

Potrivit informaţiilor de pe un pachet de Heets, ţigările care sunt folosite în dispozitivul IQOS, în aceste pa­chete, care au tot 20 de ţigări, sunt 6,1 grame de tutun. Astfel, în timp ce acciza pentru o ţigară clasică este de circa 0,44 lei, acciza pentru un Heets este de numai 0,11 lei, de patru ori mai mică, arată calculele ZF.

”În ceea ce priveşte produsele din tutun încălzit, nou introduse pe piaţă, acestea nu intră sub incidenţa Directivei 2011/64/UE şi prin urmare nu sunt supuse accizelor armonizate. Cu toate acestea, începând cu data de 1 ianuarie 2016, pentru aceste produse România a introdus la nivel naţional accize nearmonizate“, au precizat, pentru ZF, reprezentanţii Ministerului Finanţelor.

Asta deși, în alte state, ţigările care încălzesc tutunul sunt taxate la fel ca cele clasice.

Instituţia precizează că în cazul ţigărilor clasice acciza este de 439.94 lei/1.000 de ţigarete. În cazul produselor care încălzesc tutunul, producătorii de ţigări plătesc 384 lei/kilogram.

O altă problemă este că pe piața din România aceste produse au fost introduse printr-o simplă notificare, deși în alte țări e nevoie de obținerea unor aprobări.

”Aceste produse (cum sunt cele care încălzesc tutunul – n. r.) trebuie notificate pe site-ul pus la dispoziţie de Comisia Europeană cu cel puţin 6 luni înainte de introducerea pe piaţa din România. În acest mod, autorităţile române sunt informate cu privire la conţinutul produselor respective. Precizăm că această procedură a notificării, diferită de procedura autorizării, se aplică în general produselor de uz comun şi este conformă cu regulamentele europene. Aceasta înseamnă că producătorii certifică şi garantează pentru declaraţiile referitoare la compoziţia produsului, iar autorităţile au dreptul de a verifica veridicitatea declaraţiilor, iar în cazul în care constată că acestea sunt false, se aplică sancţiuni drastice, inclusiv retragerea de pe piaţă“, a declarat Magdalena Ciobanu, medic primar pneumologie, Expert al Ministerului Sănătăţii pentru controlul tutunului, la Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

De asemenea, o altă problemă este aceea că țigările IQOS și Glo sunt promovate cu mesajul că acest tip de fumat este mai puțin dăunător decât fumatul clasic, lucru neconfirmat științific. Iar promovarea țintește mai ales copiii și tinerii.

”Firmele creează o iluzie că aceste echipamente sunt mai puțin nocive și, într-adevăr cineva care era speriat că nu vrea să fumeze țigara pentru că este periculoasă, când aude, crede că aici este mai puțin periculoasă. Pentru un începător, să fumeze aceste țigări, normal că efectul nociv asupra corpului este unul de necontestat pentru că aici consumă nicotină, consumă alte substanțe și dependența va fi creată”, a declarat Raed Arafat, pentru B1 TV.

Acesta a insistat, într-o postare pe Facebook, asupra faptului că fumatul este un pericol pentru sănătate sub orice formă ar fi el: ”Studiile despre efectele acestui mod de fumat încă sunt la începutul lor, iar comercianții de tutun pretind că acest mod ar fi mai «sănătos» decât fumatul clasic. Chiar dacă ar fi așa, revenirea la promovarea agresivă a tutunului sub noua formă de fumat nu va avea impact doar asupra fumătorilor clasici. Promovarea atinge și copiii, și tinerii care încă nu au început să fumeze, iar fumatul, indiferent sub ce formă, este un pericol pentru sănătatea publică și este pericol pentru orice persoană care îl practică precum și pentru persoanele din jurul ei. Asistăm neputincioși la revenire la o ofensivă similară cu cea din anii ’90, înaintea interzicerii promovării tutunului, când promovarea avea ca țintă tinerii și copiii care reprezintă viitoarea clientelă a comercianților de tutun”.

Raed Arafat a catalogat tehnologia drept ”noile aparate ale morții” și a precizat că promovarea țigărilor IQOS ar trebui interzisă: ”riscăm ca numărul fumătorilor să crească prin recrutarea generațiilor tinere care să înceapă să utilizeze direct acest nou mod crezând că este mai puțin nociv pentru sănătatea lor. Sunt convins că la nivelul UE se discută deja măsurile care trebuiesc luate pentru stoparea acestei ofensive însă nu știu dacă noi trebuie să așteptăm până se ia o decizie acolo”.