ÎPS Teodosie, scrisoare deschisă către Ludovic Orban: Niciodată drepturile credincioşilor ortodocşi şi ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de mult batjocorite

ÎPS Teodosie, scrisoare deschisă către Ludovic Orban: Niciodată drepturile credincioşilor ortodocşi şi ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de mult batjocorite

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a transmis, miercuri, o scrisoare deschisă către Guvernul României şi către premierul Ludovic Orban în care declară că ”niciodată drepturile credincioşilor ortodocşi şi ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de mult batjocorite”, cum se întâmplă în această perioadă.

Scrisoare deschisă către Ludovic Orban. Înalt Prea Sfinţitul Teodosie consideră drepturile credincioşilor ortodocşi şi ale clericilor de a se ruga, batjocorite

Înalt Prea Sfinţitul Teodosie începe scrisoarea amintind de incidentul de miercuri, de la o biserică din Constanţa, când poliţiştii au amendat 39 de persoane care nu purtau mască de protecţie şi nu respectau măsurile de distanţare fizică, scrie News.ro.

„Incidentul petrecut la Constanţa în dimineaţa zilei de de 25 noiembrie 2020, cu prilejul sărbătoririi hramului Bisericii Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina din cartierul Tomis Plus, când poliţiştii şi jandarmii au brutalizat şi amendat credincioşii prezenţi la slujbă, ne întăreşte convingerea, încă o dată, dacă mai era nevoie, că ne aflăm noi clerul, împreună cu credincioşii ortodocşi, în faţa unor mari abuzuri, pe care autorităţile le săvârşesc din ce în ce mai des, probabil sub îndrumarea dumneavoastră tacită”, a spus ÎPS Teodosie.

Acesta a mai menționat că niciodată drepturile credincioşilor şi ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de mult batjocorite.

„Este inadmisibil ca articolul 29 din Constituţia României, alineatul (1) şi alineatul (5), să fie încălcate cu atâta naturaleţe de către autorităţile locale pe care le coordonaţi prin miniştrii de resort. Niciodată drepturile credincioşilor ortodocşi şi ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de mult batjocorite. Credincioşii Bisericii Ortodoxe Române şi slujitorii ei sunt obligaţi acum să îndure umilinţa şi frigul, să se expună unor grave probleme de sănătate din pricina temperaturilor scăzute (care afectează sistemul imunitar) şi de dragul măsurilor exagerate, lipsite de logică şi luate de necunoscuţii dumneavoastră specialişti, în dispreţ total faţă de normele de drept, de credinţa şi tradiţiile poporului român, care consideră că anularea unui drept fundamental, de exercitare şi exprimare a credinţei, nu reprezintă mare lucru, raportat la pandemia care ne încearcă”, a precizat Arhiepiscopul Tomisului.

El a mai adăugat că doreşte să denunţe public abuzurile pe care premierul le-ar fi orchestrat şi pe care forţele de ordine le exercită asupra credincioşilor şi asupra clerului și nu doreşte să fie călcat în picioare dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Apostol Andrei.

“Dumnezeu să vă dăruiască gândul cel bun pentru a face ceea ce este cu adevărat de folos oamenilor din această ţară şi a nu lupta cu înverşunare împotriva Lui Dumnezeu şi a celor care cred în El. Doar o dată Fiul lui Dumnezeu s-a lăsat batjocorit… Lăsaţi-le oamenilor libertatea de a-L cinsti pe Dumnezeu, ca şi El să vă mai îngăduie acolo unde credeţi că v-aţi înveşnicit. Cu nădejdea că încă Dumnezeu mai poate lucra în mintea şi în inima dumneavoastră”, i-a transmis Arhiepiscopul Tomisului premierului.

Tribunalul Constanţa a respins cererea lui IPS Teodosie: Pelerinajul de Sfântul Andrei nu se va putea desfășura

Amintim că Tribunalul Constanţa a respins ca neîntemeiată cererea depusă de IPS Teodosie de a fi suspendată decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ce interzice pelerinajele religioase. Marți, preotul a mers personal la Tribunal să-i convingă pe magistrați.

IPS Teodosie a insistat că pelerinajul de Sfântul Andrei trebuie să se desfășoare. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile de la comunicare, doar că nu mai e timp.

„Respinge, ca neîntemeiată, cererea de suspendare parţială a Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa nr. 72 din 10.11.2020 în ceea ce priveşte Anexa 1 punctele 2 teza I, 6 – 6.1, 6.2 raportat la punctul 5, punctul 13, formulată de reclamanţii… Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Constanţa – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal”, a transmis Tribunalul Constanța.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`