Reacția IPS Teodosie după ce Klaus Iohannis a denunțat acordul între MAI și BOR

Reacția IPS Teodosie după ce Klaus Iohannis a denunțat acordul între MAI și BOR

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oferit o reacție, după ce președintele Iohannis a denunțat acordul inițial între MAI și BOR pentru Paște, care prevedea că autoritățile și figurile clericale vor colabora astfel încât creștin-ortodocși să primească Lumina și Sfintele Paști de Înviere. Odată cu solicitarea lansată către premier și ministrul de Interne privind revizuirea înțelegerii, șeful statului mai afirma că dacă românii nu stau în casă, „după sărbători vom avea înmormântări”.

Reacția lui IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

„Nu cred că se va petrece şi acea exprimare că dacă nu ascultaţi, veţi face înmormântare este ca un soi de blestem. Să nu se mai facă astfel de afirmaţii”, afirma IPS Teodosie, la România TV.

Tot atunci, Arhiepiscopul Tomisului susținea că declarația președintelui Iohannis „a creat panică între credincioşi după o bucurie atât de mare că se aduce sfânta lumină”.

Toţi au crezut că un protocol între Patriarhie şi MAI are o valoare de lege. Creştinii se simt marginalizaţi, discriminaţi”, a mai spus IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Ministrul Marcel Vela prezenta, marți seară, acordul pentru Paște încheiat între MAI și BOR

Totul a început marți seară, când Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, anunța că MAI și BOR au încheiat un acord, prin care autoritățile se angajează să sprijine Biserica în furnizarea Luminii Sfinte și a Sfintelor Pași către românii creștin-ortodocși de Înviere.

„Am considerat că este necesar să vă prezentăm acordul semnat azi întreMAIși Patriarhia Română. Am avut în vedere că foarte mulți români vor sărbători Sfintele Paști la sfârșitul acestei săptămâni. Având în vedere numărul mare de cetățeni de religie ortodoxă, pentru a nu exista riscul raspândirii infecțiilor cu COVID-19,MAIvine în sprijinul Bisericii Ortodoxe Române, atât pentru clerici, câtși pentru credincioși. Vom ajuta Biserica Ortodoxă Română la împărțirea Sfintelor Paști și a Luminii Sfinte aduse de la Ierusalim în seara Învierii. Am semnat împreună cu Prefericitul Daniel un acord de susținere și sprijin din partea tuturor forțelor coordonate în starea de urgență de cătreMAIpentru stabilirea unor acțiuni comune cu ocazia sarbatorilor Pascale din acest an”, declara Marcel Vela, marți seară.

Președintele Klaus Iohannis denunța acordul a doua zi

În ziua următoare, miercuri, președintele Iohannis a anunțat că va cere premierului Orban și ministrului Vela să revină asupra acordului pentru Paște. Altfel, spune șeful statului, „după sărbători vom avea înmormântări”.

„Este regretabil să observăm, și în viața noastră, și în viața publică, că de multe ori cele mai bune intenții creează cele mai mari complicații. Așa se pare că se întâmplă și cu un așa-zis acord încheiat între Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă.Probabil intențiile sunt foarte bune, dar nu s-a înțeles foarte bine ce se dorește acolo. Mulți români au înțeles că este cazul să ne relaxăm. Nu este cazul să ne relaxăm! Iar explicațiile care s-au dat au fost prea optimiste.Așadar, peste câteva minute voi începe o ședință cu Premierul Orban, Ministrul Vela, alți miniștri și consilieri. În cadrul acestei ședințe voi solicita Premierului Orban și Ministrului de Interne să revină asupra acestui acord, să găsească, dacă vor, o formulă care respectă principiul «Stați acasă!», care se încadrează perfect în solicitările din decretul care prelungește starea de urgență și care, evident, respectă toate ordonanțele militare”, declara președintele Klaus Iohannis.

Marcel Vela revenea cu noi precizări

În aceeași seară, ministrul Marcel Vela revenea în spațiul public și anunța noi proceduri pentru Înviere. Potrivit demnitarulu, credincioșii ar putea primi Lumina Sfântă din pragul casei sau de la fereastră, fără să iasă în stradă.

„Am urmărit discuțiile din spațiul public și îngrijorările legate de riscurile epidemiologice în creștere pentru perioada următoare. În această seară am avut o nouă discuție cu Prefericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și am ajuns la un nou acord pentru a reviziu uneme măsuri pentru Sărbătorile Pascale”, declara Marcel Vela, miercuri seară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`