IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, e urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență
DNA a anunțat, marți, că a început urmărirea penală față de Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.
IPS Teodosie a ajuns în vizorul DNA
Procurorii anticorupție susțin că IPS Teodosie ar fi promis 160.000 lei unui om de afaceri, bani reprezentând 20% din suma pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței sale asupra unor funcționari din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.
Respectivul afacerist e acum martor în cauză. La discuții a participat și celălalt suspect din dosar, acesta fiind, de altfel, cel care ar fi negociat termenii înțelegerii cu omul de afaceri.
160.000 lei reprezentau 20% din suma de 800.000 lei ce ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unor biserici din subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.
Comunicatul DNA în cazul IPS Teodosie
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:
PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență,
P.I., un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.
Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului”, a transmis DNA, într-un comunicat.
Amintim că, recent, cancelaria Sfântului Sinod a transmis un comunicat în care a detaliat măsurile canonice și sancțiunile aplicabile în cadrul BOR împotriva corupției.