O descoperire uimitoare a fost făcută într-o peșteră din Iordania, unde au fost găsite 70 de codexuri antice care au stat ascunse timp de 2.000 de ani, pe coperta uneia din cărți apărând ceea ce ar putea fi primul portret lui Iisus, informează Daily Mail.
Imaginea prezintă un bărbat tânăr, cu părul ondulat căzându-i pe umeri, care poartă pe cap o coroană de spini. Specialiștii spun că acesta ar putea fi primul portret al lui Iisus Hristos, creat chiar în timpul vieții celor care l-au cunoscut.
Codexul, o carte confecţionată din metal, de mărimea unei cărţi de credit, sigilată pe toate cele patru laturi, are pe ambele coperte chipul unui bărbat reprezentat în relief. Sub potret se poate vedea un text scris în vechea limbă ebraică, rămas încă nedescifrat, dar în care se poate distinge formula „Salvatorul Israelului”, una dintre singurele sintagme descifrate până acum.
Propietarul codexurilor este beduinul Hassan Said, care a refuzat să vândă cărţile, permiţând totuşi prelevarea a două mostre care vor fi analizate în Anglia şi Elveţia. Acesta susţine că a moştenit cărțile de la bunicul său.
În urma cercetărilor, oamenii de știință au descoperit că artefactele au fost descoperite inițial într-o peșteră din satul iordanian Saham.
Regiunea unde au fost găsite codexurile este cunoscută ca o zonă de refugiu pentru evrei, care se ascundeau aici în urma revoltelor sângeroase împotriva Imperiului Roman, care îi prigonea.
În opinia specialiștilor, acest codex nu a fost încă deschis. Spre deosebire de Manuscrisele de la Marea Moartă, aceste condexuri conțin mai mult imagini stilizate decât un text propriu-zis, care, atunci când apare, este scris în limba feniciană, deși încă nu se cunosc detalii despre dialect.
Oamenii de ştiinţă au descoperit până acum că metalul este din perioada antică romană şi că provine din Mediterană, iar coroziunea de pe cărţi nu este modernă.