După aproape 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, Parchetul General a anunțat finalizarea și trimiterea în judecare a dosarului Revoluției. Inculpați sunt doar trei dintre participanții de la evenimentele care au marcat România: fostul președintele Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și generalul în rezervă Iosif Rus.(Detalii AICI)
Dacă primii doi sunt personaje foarte cunoscute pentru români, generalul Iosif Rus a stat departe de atenția publicului larg. Acesta a fost comandant al Aviației Militare Române între 1986 și 1990. Din această calitate vin și acuzațiile ce i se aduc, mai exact că a jucat un rol important în uciderea a 48 de persoane în noaptea de 22/23 decembrie 1989 când a intervenit asupra planului de apărare a Aeroportului Internaţional Otopeni.
„Totodată, inculpatul Iosif Rus, în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, ar fi intervenit în noaptea de 22/23.12.1989, fără drept şi în deplină cunoştinţă de cauză, asupra planului de apărare a Aeroportului Internaţional Otopeni şi ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari şi 8 civili), precum şi la rănirea gravă a altor 15 persoane. La 23.12.1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor aparţinând Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la rănirea unor persoane. A emis şi alte ordine militare, conduite care în afara rezultatelor concrete enunţate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste”, se arată în comunicatul Parchetului General.
La vremea respectivă, Iosif Rus a avut doar de câștigat după evenimentele de la Revoluție. La data de 28 decembrie 1989 Iosif Rus a fost înaintat la gradul de general de divizie aeriană, iar la 13 februarie 1990 a fost mutat în Ministerul Apărării Naționale, în calitate de consilier principal al ministrului. Avea să fie trecut în rezervă abia la finalul lui septembrie 1997.
Acesta avea să fie înaintat în grad apoi de președinții diferiți. Emil Constantinescu a semnat în 30 noiembrie 2000 decretul prin care a fost înaintat la gradele de general-comandor (cu 3 stele). Apoi, Ion Iliescu a semnat decretul din 1 decembrie 2004 prin era înaintat la gradul de general cu 4 stele.
De asemenea, acesta a mai primit de la Ion Iliescu, în 2002, Ordinul „Virtutea Aeronautică” în grad de Mare Ofițer.
Cea mai recentă apariție publică a acestuia a fost pe 24 octombrie 2018, la evenimentul „100 de ani de Aviație în România, organizat de Academia Română. Atunci, în calitatea de președinte al Asociației Române pentru Propagandă și Istoria Aeronauticii, Iosif Rus a vorbit despre „Aviația militară în realizarea și apărarea Marii Uniri”.
Acum, în vârstă de 83 de ani, Iosif Rus va trebui să dea explicații alături de Iliescu și Voican Voiculescu pentru evenimentele din decembrie 1989.