Ionel Dancă, Şeful Cancelariei prim-ministrului, a făcut referire la evoluţia epidemiei de coronavirus în România, precizând că „situaţia rămâne în continuare riscantă”.
În acest context, autorităţile iau în calcul mai multe scenarii, inclusiv cel privind prelungirea stării de urgenţă şi după data de 15 mai, dacă situați ao va impune.
„Există toate scenariile pe masă. Există inclusiv posibilitatea prelungirii stării de urgenţă, există scenariul modificării acestei situaţii şi declarării stării de alertă care să permită autorităţilor adoptarea unor măsuri restrictive în continuare, de o amploare mai mică, aşa cum există posibilitatea renunţării la situaţia de urgenţă”, spune Dancă, care face apel în continuare la vigilență.
Acesta a mai afirmat că situația nu neapărat de autorităţi, ci mai ales de evoluţia infecţiilor, care iar a înregistrat o creștere pe teritoriul României, cel mai probabil pe fondul unei „relaxări anticipate, grăbite, a populaţiei”.
„Din păcate, nu putem să ne grăbim să adoptăm măsuri care ne-ar putea întoarce în situaţia de a pierde de sub control gestiunea acestui fenomen”, a concluzionat Ionel Dancă duminică, într-o intervenţie la Digi 24.
Șeful Cancelariei a mai identificat câteva priorități în luarea deciziilor, în funcție de zonele ce prezintă un risc ridicat cu privire la răspândirea infecţiilor, cum ar fi restaurantele şi mall-urile, afirmând că acestea „nu vor fi în prima linie a măsurilor de relaxare”.
Marcel Vela a declarat, sâmbătă seară, că și după data de 15 mai se vor mai acorda amenzi, pentru nerespectarea restricțiilor care vor mai rămâne în vigoare după relaxarea restricțiilor impuse de starea de urgență.
În acest context, Ministrul de Interne a precizat că, până în prezent, valoarea totală a contravențiilor aplicate de la începutul epidemiei se ridică la aproximativ 600 de milioane de lei (aproximativ 120 de milioane de euro).
Ionel Dancă a anunțat, joi, că primul pachet de măsuri de sprijin adoptat de Guvern pentru românii afectaţi de criza coronavirusului este în vigoare şi produce efecte, precizând că alte măsuri sectoriale sunt în pregătire, pentru continuarea sau reluarea unor activităţi economice.
Printre măsuri se numără scutirea de la plata chiriilor pentru operatorii economici, dar și scheme de garanții și ajutoare de stat pentru IMM-uri.
Până în prezent, aproape un milion de români au primit șomaj tehnic, peste 200.000 de oameni au putut să-și amâne ratele la bancă, iar zeci de mii de companii au avut acces la credite cu garanții de stat și dobândă zero.
– rambursarea TVA cu control ulterior
– suspendarea impozitului anual specific pentru industria Horeca pentru perioada suspendării activităților
– neimpozitarea avantajelor în natură asimilate salariilor acordate angajaților în izolare (în special pentru transportatori)
– extinderea deducerii din impozitul pe profit a sponsorizărilor pentru spitale și alte instituții publice
– amânarea la plată a TVA în vamă pentru anumite importuri necesare combaterii COVID-19
– creșterea plafonului pentru avansul acordat în contractele de lucrări publice la 30% (în special pentru sectorul construcțiilor)
– suspendarea taxei de spectru pentru radiodifuzori și amânarea la plata a taxei de spectru pentru frecvența radio pentru operatorii telecom pânâ la 31 octombrie 2020
– prelungirea termenului pentru depunerea situațiilor financiare pentru 2019 până la 31 iulie 2020