Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, se uită dincolo de Ucraina, la cele patru foste republici sovietice pe care le-ar vrea întoarse sub umbrela militaristă a Moscovei, și anume Estonia, Letonia, Lituania și Republica Moldova, a declarat col. Ion Petrescu, analist militar, luni, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Părerea mea de rău este că, participând la diferite dialoguri pe micul ecran, am observat diplomați cu experiență care cu o seninătate aparte spun că Republica Moldova nu va fi parte a unei viitoare operațiuni militare speciale, dar foarte bine ați punctat dumneavoastră că s-a cântat despre Republica Moldova ca parte a Imperiului Rus la acel miting (la manifestația pro-război din Rusia, n.r.) și vă dați seama că n-a fost un cântec spontan, ci pregătit dinainte”, a spus analistul militar.
În opinia sa, ambițiile lui Vladimir Putin merg mai departe de Ucraina.
„Putin se uită dincolo de Ucraina, la cele patru foste republici soviectice socialiste pe care le-ar vrea din nou întoarse sub umbrela militaristă a Moscovei, respectiv, Estonia, Letonia, Lituania și Republica Moldova. Sigur că puteți să replicați că țările baltice sunt sub protecția NATO și e adevărat. Dacă ne uităm la suprafața pe care fiecare o acoperă, la numărul populației, de pildă în Estonia este doar 1,6 milioane de locuitori, și la militarii autohtoni și aliați care sunt în aceste state, să știți că la o concentrare de forțe militare ruse se poate trece la ofensive și în 48 de ore, o ofensivă concomitentă pe cele trei țări baltice, acest teritoriu poate fi controlat de armata rusă și atunci NATO este pusă în fața unei opțiuni foarte dificile. De abia atunci începe testul pentru Alianța Nord-Atlantică”, a adăugat Ion Petrescu.
Întrebat dacă NATO va interveni în cazul în care o rachetă lansată de Federația Rusă lovește un oraș românesc, nu unul ucrainean, Ion Petrescu a explicat: „Întrebarea dumneavoastră este justificată și răspunsul l-a dat Antony Blinken, care conduce Departamentul de Stat al SUA, și acesta a spus în termeni fără echivoc – este o declarație publică, poate fi verificată de cei interesați de subiect – că și în cazul unei rachete care ar exploda pe teritoriul NATO, fie și accidental, replica Alianței va fi pe măsură”.
SUA și Alianța Nord-Atlantică au transmis ferm în repetate rânduri că sunt gata să apere fiecare centimetru din teritoriul aliat dacă situația o va impune. De altfel, statele aliate deja au întreprins eforturi concrete pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, eforturi care se desfășoară în continuare.