Ion Petrescu, despre incidentul de deasupra Mării Negre: Cheia este simplă, a disperării, pentru că Moscova vede că nu are șanse să fie reluate negocierile diplomatice. Mult zgomot pentru nimic (VIDEO)

Ion Petrescu, despre incidentul de deasupra Mării Negre: Cheia este simplă, a disperării, pentru că Moscova vede că nu are șanse să fie reluate negocierile diplomatice. Mult zgomot pentru nimic (VIDEO)
Col. (r) Ion Petrescu, analist militar. Foto: captură B1 TV

Col. (r) Ion Petrescu, analist militar, a comentat incidentul de deasupra Mării Negre, sâmbătă, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai, și a sugerat că acesta arată „disperarea” Moscovei, care „vede că nu are șanse să fie reluate negocierile diplomatice”.

Ion Petrescu, pe B1 TV, despre incidentul de deasupra Mării Negre

Întrebat în ce cheie să vedem incidentul, analistul militar a explicat: „Cheia este simplă, a disperării, pentru că țelul Moscovei, dincolo de asemenea modalități de a atrage atenția celor care ar dori să se liniștească Europa de Est, vede că nu are șanse să fie reluate negocierile diplomatice, negocieri în care ar vrea să pună în fața faptului împlinit Ucraina să accepte actualele cuceriri teritoriale în sudul și estul statului ucrainean și, bineînțeles, să determine Ucraina să înțeleagă că Peninsula Crimeea este pentru totdeauna parte a Federației Ruse, deci portavionul terestru al Mării Negre rămâne sub comanda Moscovei”.

„Mult zgomot pentru nimic din partea Moscovei, pentru că să iei un avion performant de tipul Suhoi și să îl pui să hărțuiască efectiv un avion de tipul L410 TURBOLET, care are o vârstă frumoasă, de 53 de ani, sunt 1.200 de exemplare în toată lumea, are o viteză mică, 388 de kilomteri pe oră, și nu prezenta niciun pericol pentru Federația Rusă, pentru spațiul aerian al Federației Ruse (…), deci e un circ, un circ trist pentru Kremlin, pentru că nu așa se rezolvă lucrurile”, a adăugat Ion Petrescu.

„În orice caz, mai arată ceva, dincolo de demonstrația de forță, faptul că nu a generat lovirea avionului intenționată, sub o formă sau alta, arată foarte clar că forțele aeriene ale Federației Ruse știu că statele membre ale NATO, de avioanele lor, militare sau civile, nu te poți atinge, pentru că, în momentul în care s-ar întâmpla așa ceva, s-ar aplica Articolul 5 imediat și fără niciun fel de dubiu, adică Federația Rusă minte populația din statul rus că se bate cu trupele NATO în Ucraina, realitatea este alta”, a afirmat Ion Petrescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`