Întrebat cum comentează rezultatele dezastruoase de la examanul de Bacalaureat, de anul acesta, Ion Iliescu a declarat că acest fapt este “preocupant şi merită o analiză pe ansamblu, să vedem în ce măsură acest mod de a concepe balacalureatul este adecvat, este potrivit, pe urmă analize aplicate pe şcoli, pe centre şcolare şi văzut care sunt defecţiunile. Este descurajant şi pentru corpul didactic şi pentru copii”.
De asemenea, fostul preşedinte al României a precizat că pe vremea sa nota 10 “nu se dădea oricui, aparţinea lui Dumnezeu”.
“Nota 10 nu se dădea la oricine. Era chiar teoria unora că 10 înseamnă perfecţiunea, asta aparţine lui Dumnezeu, 9 e notă la nivel de professor, (…) deci nota 8 era notă de vârf pentru un elev, aşa încât mediile noastre, chiar a şefilor de promoţii, faţă de mediile unora de astăzi, care merge în jur de 10, 9 (…) nu cred că reprezintă pe plan calitativ o creştere faţă de potenţialul nostru (…) Era o selecţie foarte severă, după învăţământul primar, cum era atunci, spre învăţământul gimnazial şi, mai ales, după capacitate, la treapta liceală pătrundeau mult mai puţini”, a susţinut Ion Iliescu, citat de Mediafax.
În privinţa desfăşurării cursurilor din acea vreme, Iliescu a amintit că elevii erau într-o competiţie serioasă şi acerbă, în care preocupările intelectuale erau foarte solide.
“Noi făceam dezbateri, ca elevi de liceu, pe teme foarte serioase. Am avut odată o dezbatere despre capitalul lui Marx (…) sau pe teme de genetic, erau la ordinea zilei asemenea chestiuni. Transformasem orele de dirigenţie în dezbateri generice şi cu confruntări. Erau o generaţie foarte activă”, a adăugat Ion Iliescu.
Rezultatele obținute de absolvenții de liceu la examenul de bacalaureat din acest an indică o promovabilitate de aproximativ 44,47% la nivel național, înainte de contestații.
Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare a finalizat centralizarea a 100% din rezulatatele examenului naţional de bacalaureat din anul şcolar 2010-2011, sesiunea iunie-iuli.
Profesorii spun că este cel mai slab procent de promovabilitate din ultimele două decenii.
Anul trecut, promovabilitatea la nivel național a fost de 67,4%, acesta fiind cel mai slab rezultat din ultimii zece ani, în timp ce în 2009, 78% din elevii care au susținut examenul au promovat.
Promovabilitatea la bacalaureat în București a fost de 42,03%, cea mai mică înregistrată vreodată după Revoluţie, potrivit inspectorului general şcolar Bucureşti, profesorul Cristian Alexandrescu.