Ion Cristoiu: Un document semnificativ pentru înțelegerea relației dintre SUA și Țara de babuini a Ambasadei americane la București. Cablogramele WikiLeaks în scandalul Teo Peter

Ion Cristoiu: Un document semnificativ pentru înțelegerea relației dintre SUA și Țara de babuini a Ambasadei americane la București. Cablogramele WikiLeaks în scandalul Teo Peter

Jurnalistul Ion Cristoiu a ales să vorbească în postarea zilnică de pe blogul personal despre dezvăluirile lui Traian Băsescu în scandalui Teo Peter.

Într-o știre publicată pe site-ul B1TV a fost precizat faptul că Traian Băsescu a povestit dedesubturile cazului Teo Peter, ucis acum mai bine de zece ani de un pușcaș marin american. Fostul președinte a susținut că americanii voiau să dea o sumă ridicol de mică drept despăgubire, dar el a avut „o abordare extrem de dură” pentru că a vrut să arate că „nu e de joacă”.

„Știrea stîrnește nedumeriri în legătură cu personalitatea lui Traian Băsescu”, care a fost „lovit de pe neașteptate de o pîntecăraie a rememorării” și „s-a apucat să povestească intervenția sa ca președinte în cazul Teo Peter”, a precizat Ion Cristoiu.

Traian Băsescu a povestit aceste lucruri, în urma unei întrebări adresate de Ion Cristoiu, despre Scandalul provocat în România de sentința americană în cazul Teo Peter.

„Pe 4 decembrie 2004, basistul formației Compact a fost lovit mortal, într-un taxi fiind, de Christopher Van Goethem, soldat american de la Ambasada SUA din București, aflat în stare de ebrietate la volanul unui Ford Expedition. Deoarece România era și de pe vremea aia Țara Babunilor, vinovatul a fost scos din țară de americani pe motiv că Justiția noastră nu e de încredere. La data de 31 ianuarie 2006, criminalul a fost achitat de un Tribunal american. Pentagonul a propus drept despăgubiri morale o sumă care stîrnește indignare în România”, a reamintit Ion Cristoiu.

În urma dezvăluirilor lui Traian Băsescu, Ion Cristoiu a publuicat suita de cablograme trimise de Ambasada SUA la București în Scandalul Teo Peter, „documente pentru înțelegerea Relației dintre SUA și Țara de babuini a Ambasadei americane la București”.

În cadrul primei cablograme care are ca subiect accidentul rutier provocat de militarul american Christopher VanGoethem, care a fost soldat cu moartea cântăreţului rock Teo Peter. Preşedintele Traian Băsescu i-a declarat ambasadorului Nicholas Taubman că „este surprins şi şocat” de achitarea autorului de către instanţele din SUA, respectiv că Guvernului „nu îi va fi uşor de explicat prezenţa soldaţilor americani în aceleaşi condiţii”.

Ministrul Răzvan Ungureanu a solicitat o explicaţie publică din partea Ambasadorului şi Guvernului SUA din cauza nemulțumirilor populației și a precizat că Guvernul României nu poate adopta o atitudine pasivă vis-a-vis de „verdictul injust” .

Călin Popescu-Tariceanu a precizat că inidentul este unul „surprinzător şi bizar”, la fel ca şi Băsescu, care a declarat că “este inadmisibil”.

În opinia cetăţenilor români, VanGoethem este vinovat. „Este esenţial ca Guvernul SUA să facă tot posibilul, în ambele capitale, pentru a-şi exprima regretul cu privire la cazul VanGoethem, să răspundă într-o manieră deschisă şi respectuoasă nevoii României de a gestiona această criză şi să asigure din nou Bucureştiul de sprijinul nostru permanent în calitate de prieten şi partener”.

Cea de-a doua cablogramă publicată are ca subiect Verdictul în cazul Christopher VanGoethem. Achitarea lui Christopher VanGoethem, la data de 31 ianuarie, de acuzaţiile de ucidere din culpă, continuă să se afle în atenţiapublică.

„Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat, în faţa ambasadorului SUA, importanţa oferii sentimentului că s-a făcut dreptate, atât familiei victimei, cât şi poporului român, în general”.

În fața Ambasadei a avut loc un protest în care oamenii îşi exprimau “indignarea” cu privire la modul în care SUA “gestionat cazul.”

După ce a fost anunțat verdictul, Ambasada „a întreprins tot ce i-a stat putinţă pentru a demonstra compasiune, transparenţă şi angajament asupra a ceea ce s-a dovedit a fi un subiect cu efecte profunde asupra românilor, indiferent de mediul politic şi social din care provin”.

Cea de-a treia cablogramă are în prim plan potenţialul impact al “ofertei finale” a SUA în cazul Teo Peter, ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicholas F. Taubman, a susţinut că preşedintele Traian Băsescu “cel mai probabil” se va ralia familiei victimei, dar va continua să susţină prezenţa trupelor româneşti în Irak.

„În eventualitatea în care familia decide să facă public faptul că SUA le-a oferit o despăgubire în valoare de doar 80.000 dolari, cu mult mai mică decât suma solicitată, care se ridica la mai multe milioane de dolari, liderii şi formatorii de opinie români vor reacţiona într-un mod afectiv, punând sub semnul întrebării aspecte importante ale parteneriatului nostru bilateral”.

După urmările negative ale morţii unui simbol cultural al României, „ne pregătim pentru o evoluţie tumultuoasă a relaţiilor americano-române”.

În ultima cablogramă publicată de jurnalistul Ion Cristoiu, subiectul este convocarea de urgenţă a ambasadorului Nicholas Taubman la Cotroceni, unde a discutat cu consilierul pe probleme de politică externă al preşedintelui, Anca Ilinoiu, în legătură cu cuantumul despăgubirilor în cazul Teo Peter.

„Şeful statului s-a fi oferit să furnizeze, în secret, suma de un milion de dolari Pentagonului, spre a fi dată familiei victimei”.

Ilinoiu a precizat că biroul prezindenţial este conştient de faptul că „oferta finală a Administraţiei americane” pentru supravieţuitorii lui Teo Peter reprezintă o „sumă inadecvată” și le-a soliciatat autorităţilor SUA să analizeze toate circumstanţele în care s-a produs incidentul.

Ilinoiu a punctat și puternica orientare proamericană a preşedintelui Băsescu, însă a specificat că în ciuda acesteia, şefului statului trebuie să îşi manifeste susţinererea faţă de poporul român.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`