Ion Cristoiu: Tiberiu Nițu spune că în noaptea de 21 spre 22 decembrie ’89 a tras în "teroriști". Dacă nu era beat când a scris Declarația, a comis un fals în acte publice

Publicat: 17 03. 2015, 08:31

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, luni, că Procurorul general, Tiberiu Niţu, este suspect că ”a tras la Revoluţie”, când era militar în trupele de Securitate şi probabil că ”a împuşcat câţiva terorişti”. Declarația lui Băsescu vine după ce Parchetul General a început urmărirea penală împotriva sa în urma plîngerii făcute de Gabriela Firea.

În octombrie 2012, după audierile pentru funcţia de procuror general, la ieşirea din sala CSM, Niţu a declarat jurnaliştilor că a primit, în baza legii, 8.000 de metri pătraţi, ca urmare a certificatului de revoluţionar. Militarii care au participat la Revoluţia din 1989 au beneficiat, ca şi civilii, de 10.000 de metri pătraţi de teren, iar în cazul celor 78 li s-a dat câte 8.000, „că atât a putut Primăria”, a precizat el.

„În noaptea de 21/22 decembrie 1989 am tras cu arma din dotare, peste Calea Dorobanţi, în casele situate pe această stradă. Arăt faptul că am primit ordin să tragem în acele clădiri întrucît acolo ar fi teroriştii. Personal, în momentele cînd nu se trăgea din partea noastră, am auzit zgomote de focuri de armă dinspre acele clădiri.. Noi, militarii de la unităţile M.I. eram sus pe clădirea “Corp Studiouri” iar jos, în curtea Televiziunii, erau militarii de la unităţile M.Ap.N. (…)
Revin şi arăt faptul că, nu mai reţin exact, dar în noaptea de 21/22 sau 22/23.12.1989, unul din militarii de la acea U.M. din Băneasa care era amplasat tot pe clădirea “Corp Studiouri”, dar pe latura dinspre Turnul Redacţional, a fost împuşcat în piept şi a decedat. Nu ştiu cum se numea acel militar.”, a declarat Nițu.

În acest context, Ion Cristoiu atrage atenția, într-un editorial postat pe blogul personal, asupra unei nereguli în declarația făcută de procurorul general. Jurnalistul susțuine că Nițu a comis fals în acte publice pentru a obține foloase necuvenite.

“Presupunînd că nu era beat cînd a scris această Declarație, Tiberiu Nițu a comis fals în acte publice pentru a obține foloase necuvenite.
În noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989 Tiberiu Nițu nu putea trage în teroriști din simplul motiv că aceștia au apărut, în seara lui 22 decembrie 1989, după fuga lui Ceaușescu.
În noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu mai era la putere. Soldat în termen, Tiberiu Nițu nu putea trage cu arma în noaptea respectivă nici măcar în ciori, d-apoi în teroriștii care urmau să apară în noaptea următoare.

 În 2013, cînd s-a pus problema numirii lui Tiberiu Nițu, am atras atenția asupra ilegalității care a fost pricopsirea lui Tiberiu Nițu cu certificatul de Revoluționar, obținut cînd era procuror răspunzător de dosarele Revoluției,  și, evident, cu avantajele materiale de rigoare. Tiberiu Nițu se afla la TVR în calitate de soldat în termen. Faptul de a fi tras cu arma nu e pentru un soldat în termen un act de eroism, ci un act de rutină.
Numai că potrivit Declarației sale, Tiberiu Nițu nici măcar n-a tras cu arma, deoarece în noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989, noapte cînd Nicolae Ceaușescu mai era la putere, la Televiziune a fost liniște.

Dacă n-a fost beat cînd a scris Declarația, Tiberiu Nițu a comis infracțiunea de fals în acte pentru a obține foloase necuvenite.
Dacă n-ar fi fost mînios, Traian Băsescu de asta ar fi trebuit să-l acuze!”, a scris jurnalistul pe cristoiublog.ro.

Cu privire la începerea urmării penale în cazul lui Traian Băsescu, Ion Cristoiu afirmă că „acțiunea Parchetului General pute a abuz de la o poștă, așa cum Tiberiu Nițu pute a om de casă al cuplului Ponta-Ghiță.

Plîngerea Gabrielei Firea a fost o acțiune pur electorală. Fie și la o simplă privire, ea se dovedește absurdă. Ca să-l acuzi pe Traian Băsescu de șantaj plecînd de la premisa că ar putea să-ți ia bărbățelul de acasă, pentru corupție, înseamnă a considera că-n fișa postului de președinte intră prerogativa de a comanda DNA o arestare preventivă. Asta fără a mai spune că la afacerile lui Pandele de Voluntari, nici zece arestări preventive n-ar fi de ajuns.”