Ion Cristoiu: Să mai spună cineva că în România Lupta împotriva corupției e altceva decât o răfuială politico- mafiotă! Azi: Cazul Horia Georgescu

Ion Cristoiu: Să mai spună cineva că în România Lupta împotriva corupției e altceva decât o răfuială politico- mafiotă! Azi: Cazul Horia Georgescu
Foto: expunere.com

Jurnalistul Ion Cristoiu vorbește în „Gândul de marți”, de pe blogul personal, despre una dintre cele mai importante instituții ale statului, DNA, și despre modul în care Laura Codruța Kovesi gestionează situația.

„DNA e una dintre instituţiile cele mai răzgîiate de toate regimurile, inclusiv de cel numit al lui Victor Ponta.

Acestui Departament al Parchetului General i s-au satisfăcut toate toanele, din credinţa că România îmbogăţiţilor prin jefuirea bogăţiei naţionale avea nevoie de o Unitate de elită care să-i prindă pe jefuitori şi să le ia banii.

Niciunuia dintre șefii din poză anchetaţi de DNA după venirea lui Klaus Iohannis la Putere nu li s-a luat banii.

Şi asta din simplul motiv că aceştia au fost anchetaţi pentru o infracţiune fără nici o legătură cu îmbogăţirea prin jefuire naţională”, a declarat Cristoiu.

Jurnalistul vorbește din punctul de vedere al unui istoric despre cele două mijloace ale unui regim de a renunța la șefii intituțiilor de forță promovați de fostul șef.

„1. Un mijloc tipic democraţiilor autentice moderne.

La venirea unui nou Preşedinte, şefii instituţiilor de forţă îşi depun demisia. Preşedintele le poate accepta sau le poate respinge.

2. Un mijloc tipic dictaturilor şi democraţiilor de faţadă. În dictaturile sîngeroase de genul celei staliniste sau de genul celei robespierriene, şefii sînt înlăturaţi prin împuşcare sau ghilotinare în urma unui Proces regizat.

În dictaturile mai blînde şi în democraţiile de faţadă, şefii sînt înlăturaţi prin înscenarea de anchete penale”, a scris acesta.

Jurnalistul îl numește pe Horia Georgescu, fostul șef al ANI, victima urii lui Klaus Iohannis.

„Cazul Horia Georgescu, despre care am vrut să scriu mai demult, mi se pare tragic din punct de vedere literar şi semnificativ din punct de vedere gazetăresc pentru realitatea de Ev Mediu a României de azi, unde răfuielile personale se definesc prin arestări reciproce, în absenţa unei posibilităţi de împuşcare reciprocă.

Horia Georgescu a fost mai întîi, între noiembrie 2008 şi martie 2012, secretar general al Agenţiei Naţionale de Integritate.

Anterior, între 2005 şi 2008, a fost specialist în cadrul DNA, responsabil pentru investigaţiile financiare ţinînd de protecţia intereselor financiare ale UE.

În aprilie 2012 e promovat Preşedinte al ANI. Deţine această funcţie pînă în 16 martie 2015, cînd e arestat preventiv pentru fapte petrecute în 2008, ca membru al ANRP.

A stat în puşcărie 4 (patru!) luni, chiar şi după ce a fost trimis în judecată”, a mai spus Cristoiu.

În continuare, Ion Cristoiu mai apreciează că în ceea ce privește cariera lui Horia Georgescu din 2005 până în 2015, aceasta este una tipică a oamenilor promovați de Traian Băsescu.

„Ca şi Codruţa Kovesi, ca şi Florian Coldea, ca şi Alina Bica, Horia Georgescu a fost unul dintre stîlpii Sistemului instituţiilor de forţă, creat şi dezvoltat de Traian Băsescu în numele Luptei împotriva corupţiei.

Nu mă complic aici trecînd în revistă victimele ANI din perioada şefiei lui Horia Georgescu.

Oricine aruncă o privire asupra perioadei în care ANI a fost condusă de Horia Georgescu va sesiza că DNA și ANI acționau în cuplu. Cel pe care DNA nu-l putea înhăța, era preluat de ANI.

Simpla analiză a destinului lui Horia Georgescu între 2005-2015 dezvăluie o rotiţă perfectă, fără cusur, a Marii Maşinării, ceea ce pe vremuri s-ar fi numit:

Soldat credincios al Partidului! Devotat absolut al Cauzei!”, a mai spus Cristoiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)