Ion Cristoiu: Rechizitoriul DNA deconspiră modurile de operare ale DIPI. Serviciului secret nu-i mai rămâne decât să se autodesființeze

Publicat: 18 09. 2016, 10:58

Jurnalistul Ion Cristoiu vorbește în “Gândul de duminică”, de pe blogul personal, despre rechizitoriul DNA care deconspiră modurile de operare ale DIPI.

Cristoiu face o paralelă a acestui subiect cu o lege americană care spune că orice volum de memorii ale unui fost agent CIA trebuie supus unei cenzuri de către Agenție înaintea publicării.

„Desigur, au fost și cazuri în care judecătorii au mai redus din numărul paginilor cenzurate, după ce autorii au dat CIA în judecată. Regula a rămas însă că Agenția are drept de cenzură asupra celor mărturisite de foștii agenți.

Temeiul Legii nu stă cum s-ar putea crede în teama CIA de dezvăluiri incomode despre ea sau în atacuri din partea foștilor.

CIA e un serviciu secret de la care ar putea lua exemplu serviciile noastre în materie de genială comedie a transparenței.

Dreptul legal de a cenzura e dat Agenției din două motive care țin de specificul activității în acest domeniu:

Ca nu cumva fostul agent să dea nume ale unor agenți în activitate, pentru că astfel le-ar primejdui nu numai munca, dar și viața”, a spus Cristoiu.

Jurnalistul spune că unul dintre secretele cele mai dorite de adversarii unui serviciu îl reprezintă modurile de operare.

„Cine le află poate prinde agenții serviciului (în cazul contraspionajului) sau poate evita să fie prins de agenții serviciului (în cazul spionajului).

Această regulă, devenită Lege în SUA, explică de ce în cazul DIPI atît șefii DIPI, cît și Petre Tobă au refuzat să desecretizeze documente care dezvăluiau modul de operare al serviciului.

Așa cum am mai scris, cei doi sunt anchetați de DNA nu pentru c-au refuzat să pună la dispoziția procurorului DNA documente privind modul de operare, ci pentru că au refuzat să le desecretizeze.

Aceasta deoarece procurorul, cu știrea Codruței Kovesi, voia desecretizarea acestor documente pentru ca ele să ajungă în presă.

Deși cei doi au refuzat, invocînd și pe drept cuvînt pericolul întruchipat de deconspirarea modului de operare, Rechizitoriul din 10 mai 2016, bazat pe documente secrete la care procurorul a avut acces, dezvăluie, încălcînd Legea siguranței naționale, modul de operare al DIPI”, a precizat Cristoiu.

În continuarea articolului de pe blog, jurnalistul oferă informații cu privire la mai multe teme de actualitate legate de acest subiect, precizările purtând următoarele titluri și pot fi citite detaliat AICI.

„La Ziua DIPI erau invitate și sursele.

Recompensarea surselor se trece într-un registru.

Masa întâlnirii cu sursa se plătește de către Serviciul secret.

După fiecare întîlnire cu o sursă se întocmește un raport scris.

Etapele recompensării surselor.

La recompensarea sursei se ține cont de informațiile date.

Toate cheltuielile operative sunt justificate prin bon fiscal.

Un serviciu secret cultivă și cadoul.

Folosirea fondurilor operative nu beneficiază de nici o lege.

Nicolae Gheorghe, un specialist SRI în mijloace de recrutare”, a scris Ion Cristoiu.