Ion Cristoiu: Presa adevărată ține partea individului în raport cu statul, apără pe cel slab în fața celui puternic
Mulți jurnaliști sprijină lupta împotriva corupțeii în varianta DNA, mai ales cei tineri. Aceștia urmăresc arestările în direct și ”terfelirea” victimei, susține Ion Cristoiu, care spune că nu este de acord cu modul în care Direcția Națională Anticorupție acționează.
”Sunt mult motive pentru care mă deosebesc de confrații mai tineri în chestiunea Luptei împotriva corupției în varianta DNA.
Primul și cel mai important vizează profesia de jurnalist și nu numai de jurnalist, dar și orice profesie în care capul folosește la scris și nu la trimis mingea în poartă:
Un om anchetat de DNA e deja un individ singur față-n față cu Statul. La noi cel puțin, Statul, care nu se deosebește prea mult de statul comunist de pe vremuri, e întruchipat de instituțiile de forță. Un individ convocat la DNA e condamnat din start la strivirea de către șenilele tancului care e Statul. E acuzat înainte de a fi interogat, e umilit prin spectacolul cătușelor, e terfelit prin publicarea unor fragmente de stenograme, care-l surprind în viața intimă, fără nici o legătură cu dosarul”, spune Ion Cristoiu pe blog. Omul de presă mai susține că dacă un om, denunțat de presă cu dovezi convingătoare ca fiind implicat în afaceri de corupție, devine ținta unei anchete a DNA, presa poate considera asta o victorie a luptei sale împotriva corupței.
Totuși, în clipa în care cel denunțat de presă ajunge la DNA, respectivul se transformă în clientul ”avocatului”, adică a presei, care este responsabiliă prin statut cu monitorizarea relației dintre stat și individ.
”Pentru presa americană, chiar și teroristul sinistru trebuie apărat de posibilile abuzuri ale Statului. A sprijini lupta împotriva corupției în sensul unei succesiuni de aplauze la tot ce face DNA după ce individul intră în morișca interceptărilor și interogatoriilor mi se pare nu numai o abatere de la normele profesionale, dar și o ticăloșie. Aceasta deoarece, asta înseamnă a aplauda Statul în relația cu individul, pe Cel Puternic în năpustirea asupra celui Slab”, arată Cristoiu.
Omul de presă menționează că peste tot în lume, ”presa adevărată” ține partea individului în raport cu statul, apărându-l astfel pe ”cel slab în fața celui puternic”.
Cristoiu afirmă că această condiție nu este importantă numai pentru presă, ci și pentru democrație, ”încît și dacă greșește în apărarea unui individ înhățat de DNA, Presa nu trebuie condamnată”.
Totuși, dacă presa greșete, nu există nicio consecință. Procurorii lucrează cu dovezile din dosar, iar dacă acestea sunt ”zdrobitoare”, nu-i poate deturna de la anchetă nici ”mama campaniei de presă”.
”Greșeala procurorilor – greșeala unei instituții de forță și prin asta greșeala Statului- are însă consecințe grave pentru viața unui om.
Și evitarea acestei greșeli e una dintre misiunile principale ale Presei”, conchide omul de presă.