Ion Cristoiu: Pentru că Istoria e de genul feminin, marii ziariști, de regulă, bărbați, nu-i pot prevedea hachițele

Publicat: 02 06. 2017, 08:28

Jurnalistul Ion Cristoiu vorbește în "Gândul de vineri", de pe blogulsău despre relatarea asasinării arhiducelui Franz Ferdiand, din ediția publicației Adevărul din 1914.

Cristoiu dă exemplu abordarea sobră a publicație, care evită titlurile senzaționale și atrage atenția asupra faptului că jurnaliștii nu au prevăzut că evenimentul va fi precedat de izbucnirea Primul Război mondial.

"Lectura relatărilor arată că ziarul era la curent cu toate telegramele de presă. Remarc abordarea sobră, de tip Adevărul, care evită titlurile senzaționaliste, tipărite cu litere de o șchioapă. Constantin Mille vorbeşte în textul său de urmările atentatului:

Moartea tragică a moştenitorului tronului austriac va avea drept urmare o eră de reacţiune şi de prigoniri, va da putinţa ca forţele reacţionare să se deştepte nu numai în Austro-Ungaria, dar poate chiar în alte multe state…>>

Marele editorialist reduce urmările împușcăturii de la Sarajevo la sporul de prigoniri din Imperiul Austro-Ungar.

Peste o lună, pe 15 iulie stil vechi, 28 iulie stil nou, avea să izbucnească Primul Război mondial.
Ce zic eu?

Că nici marii ziarişti nu pot ghici ce se va întîmpla în Istorie, deoarece sînt de regulă bărbaţi, iar Istoria de genul feminin.

Cînd nu poţi să prevezi hachiţele nevestei, cu care stai de o viaţă, cum să le dibui pe cele ale Istoriei, o străină pe care nici măcar n-ai văzut-o vreodată?!", notează Cristoiu în "Gândul de vineri".