Ion Cristoiu: Oricât de rău aș fi scris eu despre Petre Tobă până acum, mi-e greu să cred că s-a pretat la așa ceva

Publicat: 02 09. 2016, 08:59
b1.ro

Ion Cristoiu vorbește în “Gândul de vineri” de pe blogul personal despre scandalul DIPI în care mai mulți angajați sunt acuzați pentru diverse fapte.

"Potrivit Comunicatului de presă al DNA din 29 august 2016, timp de doi ani, 2014-2015, nu mai puțin de 6 (șase!) şefi ai DIPI au aprobat rapoarte prin care banii pentru misiuni informativ-operative au fost folosiţi, prin deturnare, pentru afaceri de corupție ale ofiţerilor.
Comunicatul din 1 septembrie 2016 dă drept exemplu de deturnare de fonduri cumpărarea de cărţi în ediţii de lux.

Mă rog, dacă spuneau c-au deturnat fonduri ca să cumpere lăzi de whisky mai înţelegeam, dar ca ditamai ofiţerii să rişte puşcăria pentru deturnare de fonduri ca să cumpere cărţi, şi culmea, şefii să le aprobe, aşa ceva n-am mai auzit nici măcar la Academia Română, d-apoi la Poliţia Română.", a spus Cristoiu.

Conform jurnalistului, cei mai mulți au înțeles cu totul altceva din acest comunicat.

"Grăbiți să intre în grațiile ciorapilor Codruței Kovesi, unii s-au grăbit să vadă în Comunicatul DNA denunțarea unor afaceri de corupție din partea ofițerilor DNA.
Comunicatul dă drept exemplu de afacere de corupție cumpărarea unor cărți de joc, a unui cuptor electric, de stilouri și de arcuri de tir. Păi toate toate cîștigurile dobîndite de ofițerii DIPI din ceea ce se cheamă deturnarea de fonduri nu întrec cîștigul de 3500 de euro dobîndit de Codrușa Kovesi în chip ilegal.

Las la o parte faptul că nici un procuror, nici măcar Codruţa Kovesi, această Jean d’Arc care a pus botul la 3500 de euro, nu se pricepe la activitatea Serviciilor Secrete.
Repet ce-am zis mai sus.
Ceea ce pare unui civil deturnare de fonduri poate fi, în realitate, cheltuirea de bani pentru o misiune operativă.", a mai spus jurnalistul.

Cristoiu vorbește și despre Rareş Văduva și Petre Tobă, care sunt acuzați că au comis aceeași infracțiune, și anume, au favorizat infractorul, refuzând să declasifice documentele cerute de DNA.

"Joi, 1 septembrie 2016, vine bomba.
Ministrul de interne Petre Tobă e acuzat de DNA că a comis aceeaşi infracţiune ca şi Rareş Văduva:
A refuzat să desecretizeze documente care sînt pentru DNA dovezi că ofiţerii DIPI deturnează fonduri.
Măi să fie! Un şef al DIPI refuză să desecretizeze.
Vine şi Petre Tobă, care refuză şi el să desecretizeze aceleaşi documente. Ce dracu’ i-a apucat pe cei doi?
Adică şi Rareş Văduva şi Petre Tobă au fost loviţi de un amor atît de tare faţă de cei care au deturnat fonduri DIPI încît au decis să-i acopere cu grava încălcare a Legii?

Oricît de rău aș fi scris eu despre Petre Tobă pînă acum mi-e greu să cred că s-a pretat la așa ceva.

De ce a refuzat acum să declasifice niște documente, aşa cum a făcut şi Rareş Văduva?
Nu cumva pentru că cererea DNA li s-a părut celor doi suspectă?!
Nu cumva documentele respective chiar nu puteau fi declasificate fără riscul de a face pulbere DIPI, şi, mai ales, fără riscul de a crea un precedent.", a conchis jurnalistul.