Ion Cristoiu: O mărturie teribilă despre atmosfera tipică terorii neostaliniste instalate în România sub pretextul luptei împotriva corupției
Jurnalistul Ion Cristoiu vorbește în "Gândul de miercuri", de pe blogul său, despre Dan Rușanu și Dosarul Capratica din 2014, pentru care fostul lider liberal stat în arest preventiv 4 luni, în arest la domiciliu timp de 3 luni și sub control judiciar pentru 11 luni.
Rușanu s-a hotărât în urma scandalului în care a fost implicat să publice o carte în care mărturisește experiența trăită.
"Autorul istoriseşte astfel cum îi spunea lui avocatul și publicistul Marian Nazat că, da, dosarul e subţire, poate fi achitat şi de un student în anul întîi la Drept, dar că în România de azi dosarul e ultimul lucru care contează într-un proces instrumentat de DNA", scrie jurnalistul despre cartea lui Rușanu.
Cristoiu atrage atenția că Dan Rușanu ar fi scris cartea pentru a-i fi redusă pedeapsa de închisoare cu 30 de zile.
"Să recapitulăm.
Dan Ruşanu e de toate: abil om politic, excelent finanţist, solid om de afaceri.
Nu însă și condeier.
Greu de presupus că în condiţii normale s-ar fi apucat să scrie, mai ales o carte de memorii.
Şi totuşi el nu numai că s-a apucat, dar mai mult, a şi scris-o.
De ce?
Ca să-i fie redusă închisoarea cu 30 de zile!
(…) N-am întîlnit însă un motiv precum cel invocat de Dan Ruşanu:
De a-i fi redusă închisoarea cu 30 de zile prin scrierea unei cărţi.
Decizie luată – atenţie! – nu în închisoare, cum te-ai fi aşteptat, cînd cauţi disperat un mijloc de a scăpa, ci înainte de proces, convins că, deşi e nevinovat, tot va face puşcărie.", susține Cristoiu.
Jurnalistul nu trece cu vederea nici felul în care justiția a tratat respectivul caz.
"Dan Ruşanu traversează aceeaşi îmbrîncire din condiţia de om în condiţia de subom într-o ţară care se fuduleşte, prin ştabii ei, cu condiţia de ţară democratică, europeană. Procurorul DNA, poliţiştii, gardienii sînt cu Dan Ruşanu nişte brute rînjinde, amintind de sălbăticia kalmucă a NKVSD-iştilor din Marea Teroare. Un om arestat, chiar şi pentru mitralierea unei mulţimi, e om pînă la capăt şi trebuie tratat ca atare. Cu o politeţe rece, dar cu politeţe. Nu e cazul la noi. Odată intrat pe mîna rînjindilor, cum s-a petrecut cu Dan Ruşanu, te trezeşti supus unui tratament sălbatic, semn al credinţei celor din instituţiile de forţă că bulanul le dă dreptul să fie zbiri.
(…) Dacă Dan Rușanu nu era victima unor incredibile abuzuri din partea DNA, cartea Mai sunt judecători la Berlin n-ar fi existat.
Să credem de aici că DNA poate continua să folosească lupta împotriva corupției pentru reglări de conturi politico-mafiote?", notează jurnalistul în "Gândul de miercuri".