Ion Cristoiu: Nu fake news e periculoasă, ci rostogolirea ei partizană

Publicat: 10 03. 2017, 08:02

Jurnalistul Ion Cristoiu vorbește în "Gândul de vineri", de pe blogul său despre fenomenul știrilor false din ce în ce mai prezent în spațiul mediatic, despre care acesta scrie că pericolul fenomenului este atunci când acestea sunt intens promovate și stârnesc "vâlvătăi mediatice".

"Știri false au fost, sînt și vor mai fi în Presă, pentru că intră în chiar esența profesiei de gazetar.
Știrile false sînt periculoase doar cînd devin scînteile din care se nasc vîlvătăile mediatice.
Iar la noi, cel puțin, vîlvătăile mediatice izbucnesc doar cînd știrea falsă poate fi folosită ca muniție în războiul politic civil din România lui 2017.
Pericolul nu-l reprezintă fake news, ci rostogolirea ei partizană", este de părere Cristoiu.

Cristoiu dezabte felul în care subiectul privind formularea unui denunț plecând de la romanul lui Moromeții a fost prezentat în presă.

Ion Cristoiu încadrează felul în care evenimentul a fost prezentat în spațiul mediatic ca fiind o știre falsă, și crede despre ea că a căpătat semnificații politico-educative.

"Știrea s-a rostogolit în toată presa, dezbătută pe larg în prime time, comentată de lideri de opinie și de politicieni. Pentru că subiectul fusese dat la Ploiești și pentru că Denunțul folosit ca instrument de către DNA după intrarea în vigoare a Noilor Coduri penale a devenit în ultima vreme subiect de contestare violentă, știrea a căpătat de îndată semnificații politico-educative grave:
Într-o Românie terorizată de DNA copii sînt învățați încă de mici să facă denunțuri", scrie pe blog Cristoiu.

"A fost la originea acestei tărășenii doar lenea Presei noastre de a verifica faptele înainte de a le face știre și a le comenta?
Nu, n-a fost doar lenea de a vedea măcar despre ce volum din Moromeții e vorba, ca să nu mai spun de a vedea ce spun elevii despre subiect.
A fost vorba, în rostogolirea acestei știri fără a fi verificată, de un fenomen tipic Presei noastre partizane:
Știrile care nu corespund luptei duse de o parte a presei sînt ignorate, după formula Știri care nu există.
Divizia Presă a Binomului SRI-DNA n-a suflat o virgulă despre știrea asta.
Dar nici n-a verificat-o pentru a o putea demonta ca fonfleu.
Presa adversă Binomului a văzut în ea o nouă contitate de muniție în Războiul dus cu Sistemul.
De aceea n-a mai catadicsit s-o verifice.
S-a vorbit mult în ultimul timp despre fake news, ca despre o descoperire senzațională în materie de presă", notează jurnalistul pe blogul său.