Ion Cristoiu: Multe din nenorocirile care s-au abătut asupra acestei țări sunt datorate amestecului străin suportat de voie sau de nevoie în treburile noastre

Ion Cristoiu: Multe din nenorocirile care s-au abătut asupra acestei țări sunt datorate amestecului străin suportat de voie sau de nevoie în treburile noastre
foto: b1.ro

Ion Cristoiu vorbește în “Gândul de sâmbătă” de pe blogul personal despre un articol apărut în ziarul Timpul, pe 6 octombrie 1942.

Din acest articol reiese că Generalul Nicolae Rădescu a spus către Manfred von Killinger, ambasadorul Germaniei la București: Multe din nenorocirile care s-au abătut asupra acestei țări sunt datorate amestecului străin suportat de voie sau de nevoie în treburile noastre.

Cristoiu spune că “trecerea Nistrului a stîrnit în România critici din partea liderilor Opoziției și a unor personalități.
În stilul său, definit prin îngîmfare ciocoiască față de români, pe care îi considera niște babuini ai vremii sale, ambasadorul Germaniei la București, cel căruia Tudor Arghezi, la sugestia lui Mihai Antonescu, i-a trîntit celebrul pamflet Baroane! îi insultă în acest discurs pe politicienii români care au cutezat să întrebe ce căutăm dincolo de Nistru făcîndu-i caraghioși politici, dar mai ales ticăloși politici.”

De asemena, jurnalistul continuă prin a spune că România era aliatul Germaniei în Războiul împotriva Rusiei, iar pe teritoriul României se aflau trupe germane.

“Manfred von Killinger trata România ca pe propria-i cameristă.
Și cu toate acestea, un român are curaj să ridice sabia împotriva atotputernicului ambasador german la București.
Românul se numește Generalul Nicolae Rădescu, cel care, în februarie 1945, ca premier al României, a cutezat să-i atace public pe liderii comuniști Gheorghiu Dej și Ana Pauker.”, mai spune acesta.

Cristoiu mai adaugă faptul că Generalul îi trimite lui Manfred von Killinger o scrisoare (aceasta poate fi citită integral AICI)

Jurnalistul spune că pentru această scrisoare, pe 22 octombrie 1941, generalul Rădescu e internat în Lagărul de la Tîrgu Jiu, iar pe 29 septembrie 1942, e eliberat din Lagăr.

“Cam puțin în materie de pedeapsă, dacă ne gîndim că viața în Lagărul de la Tîrgu Jiu, mai ales pentru personalități nu era atît de grea după cum s-ar crede din termenul de lagăr.

Ca și în cazul lui Arghezi, Mareșalul s-a văzut obligat să întreprindă ceva pentru a-i da satisfacție lui Von Killinger, care făcea crize de furie la astfel de provocări.
Măsura ne lasă să înțelegem că Mareșalul nu se da în vînt să-i facă pe plac ambasadorului german la București, a cărui aroganță îl deranja și pe el.
Rămîne însă pentru Istorie gestul de mare onoare și mare curaj al Generalului Rădescu, dovadă că nu toți românii sunt babuini ”, continuă Cristoiu.

Întregul articol din ziarul Timpul poate fi citi pe blogul lui Ion Cristoiu.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`