Ion Cristoiu: Lui Traian Băsescu i s-a redeschis un dosar la 10 ani distanță, diferența fiind doar că și-a încheiat mandatul. Cum mai poate avea un cetățean încredere în justiție?
În 2005 un grup de senatori PSD au făcut un denunț la Parchetul General de pe lângă ÎCCJ împotriva lui Traian Băsescu, sub acuzațiile de fals în declarații, fals în înscrisuri și abuz în serviciu.
În același an instanța a decis neînceperea urmăririi penale pentru Traian Băsescu pe motiv că faptele din dosarul casei din Mihăilești nu există.
În mai 2015, Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție a infirmat decizia pusă de colegii lor și au redeschis dosarul. (Detalii aici)
În legătură cu acest caz, jurnalistul Ion Cristoiu își arată nedumerirea în legătură cu unele aspecte din acest caz, dar și despre redeschiderea cazului la 10 ani distanță.
“Traian Băsescu s-a pomenit deja cu un număr însemnat de dosare penale. Unele sunt deschise, pentru că nu mai are imunitate. Dar altele, cele mai multe, sunt deschise, pentru că nu mai e președinte. Toate dosarele sunt deschise de Parchetul General. E adevărat că Tiberiu Nițu a primit comanda să-l înfunde pe Traian Băsescu, pentru că șefa DNA, Codruța Kovesi, nu-și putea permite asta, pentru că ar fi riscat să treacă drept una care-și devorează Tatăl politic?”, se întreabă jurnalistul pe blogul personal.
Cristoiu se arată nedumerit și în privința faptului că aceeași instață, în 2005, nu a găsit nimic în neregulă în acest dosar, iar în 2015 s-a dispus redeschiderea dosarului. De menționat faptul că din decembrie 2005 pînă azi n-a apărut nici un element în plus în cazul respectiv. Singurul lucru care s-a întîmplat a fost că Traian Băsescu și-a încheiat mandatul.
“Cum se explică faptul că în decembrie 2005 Procurorii de la Parchetul General dau NUP, iar în martie 2015, Procurorii tot de la Parchetul General infirmă NUP-ul? Cumva prin faptul că Procurorii acționează la comandă politică? Și dacă da, cînd au acționat la comandă politică – în 2005 sau în 2015?”, mai spune Cristoiu.
“Un cetățean care primește “nu” într-un Dosar doarme liniștit. Numai că iată același cetățean, după 10 ani, se trezește că dosarul i se deschide. Unde e încrederea cetățeanului în Justiție, dacă dosarele i se închid și i se deschid după cum se schimbă Puterea politică din România?”, se mai întreabă jurnalistul.