Jurnalistul Ion Cristoiu vorbește în "Gândul de luni", de pe blogul său, despre summit-ul UE de la Roma.
Cristoiu compară summit-ul cu o "încercare în stil nord-coreean de a ascunde realitățile dramatice ale UE".
"Sîmbătă, 25 martie 2017, regizorii noii UE – UE cu mai multe viteze – au meşterit la Roma o reuniune informală a Consiliului European dedicată împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma.
Manifestarea, care s-a vrut una grandioasă, dar care n-a reuşit să fie decît o încercare în stil nord-coreean de a ascunde sub preşul faptelor şi vorbelor de PR realităţile dramatice ale UE, a conţinut o serie de momente simbolice, încheiate cu semnarea – tot simbolică – a unei Declaraţii finale, intitulate pompos Declaraţia de la Roma, pentru a face din momentul din 2017 unul asemănător celui din 1957", scrie Cristoiu pe blog.
Ion Cristoiu este de părere că evenimentul a fost multe prea supreaestimat de presa din România, care l-au prezentat pe președinte ca pe "un nou Nicolae Ceaușescu".
"Pe fondul uriaşei disponibilităţi a Presei noastre de a înghiţi orice din afară, a fost posibilă şi prezentarea tirimbombistă a festivităţilor de la Roma, încheiate cu noua Declaraţie de la Roma. De fapt, prezentarea sorcovistă a momentului din 25 martie 2017 era inevitabilă în presa noastră cîtă vreme ea l-a înfăţişat pe Klaus Iohannis ca un nou Nicolae Ceauşescu. „Geniala contribuţie” a Preşedintelui la afirmarea României în lume nu putea fi cîntată cîtă vreme festivităţile de la Roma ar fi fost surprinse în adevărata lor realitate", notează Cristoiu pe blog.
Cristoiu face o paralelă între felul în care a fost prezentat summit-ul în presa din România și cea occidentală, menționând câteva articole din cotidianele Le Monde și The Observer.
Jurnalistul este de părere că summit-ul de la Roma a fost o dovadă că UE se află în criză.
"Contrar imaginii de propagandă ceauşistă creată în Presa de la noi de diversiunea Cotrocenistă, momentul Roma a fost o nouă dovadă că UE e în criză.
Dacă am avea lideri preocupaţi înainte de toate de interesele naţionale și nu de cele ale Puterilor Garante, asta n-ar trebui să ne îngrijoreze.
Cum însă România e mai slugarnică azi faţă de Bruxelles decît era ieri faţă Moscova, Criza UE înseamnă şi Criza noastră", încheie jurnalistul "Gândul de luni".