Ion Cristoiu: „Din Grupul Infracțional Organizat care a pus la cale jaful de la ANRP a făcut parte și DNA”

Ion Cristoiu: „Din Grupul Infracțional Organizat care a pus la cale jaful de la ANRP a făcut parte și DNA”

Jurnalistul Ion Cristoiu a ales să vorbească în postarea zilnică de pe blogul personal despre „jaful” de la ANRP. În doar patru zile Laura Kovesi a acordat patru interviuri, mai multe decât Iohannis într-un an și ceva de mandat.

În cadrul unui interviu, Kovesi a fost întrebată despre anchetele ANRP, iar răspunsul nu a întârziat să apară. „În primul rînd, pot să vă spun că la momentul preluării mandatului de procuror şef, aceste dosare erau la DNA. A fost un caz cu un vicepreşedinte al ANRP, dacă nu mă înşel, Baciu, care a fost instrumentat de către DNA. Cu acea ocazie, au fost ridicate mai multe dosare de retrocedare şi care se găseau în Direcţia Naţională Anticorupţie. Aş putea să vă spun că nu a umblat nimeni în acele dosare foarte mulţi ani.
Sigur, fiind dosare în DNA, depăşind un anumit termen de soluţionare, a trebuit să dispunem măsuri să se lucreze ritmic în aceste dosare. Acesta este motivul pentru care aceste dosare au început să apară din 2014 şi pînă-n prezent. Ele deşi erau în DNA, nu se lucrase în ele.
Apoi sumele enorme care se vehiculau. Deci sumele enorme.
Am văzut că pentru anumite retrocedări s-au oferit sume enorm de mari de bani, milioane de euro s-au oferit cu titlu de mită.
Am văzut foarte multe dintre aceste proprietăţi retrocedate care au fost supraevaluate. Deşi proprietatea valora două milioane de euro, ea a fost supraevaluată la 80 de milioane de euro”, a spus Laura Kovesi.

„Statul a pierdut foarte mulţi bani. Dacă analizăm tipologiile din aceste dosare, o să observăm că intermediarii între proprietarii care aveau de răscumpărat proprietăţile şi ANRP este o listă de top 10, care sînt aceiaşi. Sînt persoane care au fost trimise în judecată.
Dacă erai un cetăţean simplu, care ai dobîndit această proprietate în instanţă şi trebuia s-o recuperezi, n-aveai nici o şansă s-o recuperezi, dacă nu apelai la aceşti intermediari.
Dacă erai pe locul trei pe listă, de fiecare dată, la fiecare şedinţă, venea cineva și spunea că e bolnav de astm sau are o boală cardiacă şi are prioritate în a obţine despăgubiri.
Este într-unul din asemenea dosare o motivare de genul acesta.
Persoana care, de fapt, nu era la rînd pentru retrocedare, dar a fost trecută pe lista prioritară, pentru că a venit cu o adeverinţă că era bolnavă.
Deci, observăm că sînt aceleaşi persoane care erau intermediari, o observăm că în marea majoritate a cazurilor au fost aceiaşi mebri în Comisie care au verificat şi care au dispus aceste măsuri, observăm că sînt nişte sume enorme, prejudiciile la stat sînt foarte mari. Noi în toate aceste dosare am pus măsuri asiguratorii pentru a încerca să recuperăm aceste prejudicii.
Mai avem în prezent de verificat peste 200 de dosare de retrocedări.
Este un volum foarte mare de muncă, în fiecare dosar în care s-a făcut o astfel de retrocedare, trebuie făcute verificările, trebuie dovedit dacă retrocedarea s-a făcut potrivit Legii sau nu, trebuie dovedit dacă retrocedarea s-a făcut prin supraevaluare valorii reale a bunului care a fost retrocedat şi sînt foarte multe verificări. Am încercat aceste dosare să le dăm la mai mulţi procurori, să lucreze un colectiv de procurori şi poliţişti judiciari pentru a reuşi să le finalizăm cît mai repede”, a mai menționat Kovesi.

În urma dezvăluirilor făcute de șefa DNA, Alina Gorghiu a declarat că: „Pentru mine este o mare îngrijorare această declarație. Nu în sine declarația doamnei Kovesi, ci faptul că realitatea ar putea să stea așa. Dacă se întîmplă acest lucru în domeniul restituirilor, fiți absolut convins că se întîmplă în foarte multe spețe de corupție, atunci poate nu ar fi rău să existe mai multă transparență din partea acestor instituții și dacă au greșit cei care au fost înainte la conducerea instituției respective, să ni se spună și nouă. Este o instituție care funcționează din bani publici, o instituție care are sprijinul populației din România și se bucură de o mare credibilitate și aș vrea să știu și eu ca lider de partid dacă într-adevăr există tipul acesta de comportament într-o instituție ca DNA – să ții niște dosare doar pentru că nu ai vrut să le lucrezi. Este o declarație destul de gravă și aș vrea să aud de la șeful acestei instituții detalii. (…) O justificare trebuie să existe”.

„Jaful de la ANRP e cel mai mare din postdecembrism și unul dintre cele mai mari din Istoria României”, a scris Ion Cristoiu.

„Potrivit Codruței Kovesi, la DNA zăceau nelucrate dosare privind retrocedările luate de la ANRP cu ocazia dosarului Remus Baciu. Remus Baciu a fost arestat de DNA în august 2011. Percheziția la ANRP, în urma căreia au fost luate dosarele invocate de Codruța Kovesi, a avut loc mai înainte. Așadar, potrivit Codruței Kovesi, Dosarele luate de la ANRP au zăcut la DNA din vara lui 2011 pînă în 2014. Trei ani!”, a mai menționat Cristoiu.

Astfel, din Grupul Infracțional Organizat care a pus la cale jaful de ANRP a făcut parte și DNA.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie