Ion Cristoiu, din documentele WikiLeaks: „Pentru Guvernul american, corupţia la nivel înalt în sănătate este cea mai importantă”

Ion Cristoiu, din documentele WikiLeaks: „Pentru Guvernul american, corupţia la nivel înalt în sănătate este cea mai importantă”

Jurnalistul Ion Cristoiu a ales să vorbească în postarea zilnică de pe blogul personal despre problemele din sistemul de sănătate din România.

Deși scandalul Hexi Pharma reprezintă o problemă majoră a corupției din sistemul de sănătate din românia, subiectul pare să fi fost deja uitat de opinia publică.

Deși scandalul a ajuns în atenția multor oameni publici, „ambasadorul american la București nu s-a pronunțat în legătură cu Corupția din Sănătate”. Cu toate acestea, „documentele WikiLeaks ne dovedesc contrariul”.

După ce a fost numir Mircea Cinteză ca Ministrul al Sănătății pe 29 decembrie 2004, în Guvernul Alianței D. A., condus de Călin Popescu Tăriceanu, Ambasada Americii la București a expediat Departamentului de Stat printr-o cablogramă.

Cablograma are ca subiect „Corupţia înregistrată în sistemul public de sănătate, problemă ce rămâne o provocare pentru noul guvern”.

Corupţia din sistemul public de sănătate se manifestă prin „manipularea sistemului în vederea obţinerii unor beneficii personale şi prin solicitarea, în mod neoficial, de către personalul medical, a unor sume de bani din partea pacienţilor, în schimbul serviciilor oferite”. O soluție în acest caz ar fi „dezvoltarea unui sistem privat de asigurări de sănătate”.

O altă problemă a sistemului de sănptate este „redirecţionarea fondurilor încasate din asigurările de sănătate către alte zone bugetare, dar şi o slabă colectare a acestor fonduri”.

„În 2003, Ambasada SUA a obţinut o finanţare în valoare de 300.000 de dolari de la Guvernul american, în vederea investigării fenomenului corupţiei în sistemul românesc de sănătate. Timp de 9 luni, Ambasada a încercat să dezvolte, împreună cu oficialii români, un program prin care să utilizeze acest fond în vederea combaterii corupţiei, dar nu s-a bucurat de susţinerea autorităţilor de la Bucureşti, în consecinţă, fondurile au fost retrase. Nici intervenţia, în acceaşi direcţie, a Uniunii Europene, a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a numeroase ONG-uri nu a determinat aplicarea unor reforme semnificative în acest sector”, se precizează în cablogramă.

„Pentru Guvernul american, corupţia la nivel înalt în Sănătate este cea mai importantă, deoarece afectează în mod direct posibilitatea companiilor farmaceutice şi a fondurilor de sănătate americane de a intra pe piaţa românească de profil”, se mai precizează în sursa citată.

Percepţia negativă asupra fenomenului corupţiei în Sănătate a fost accentuată și de lipsa fondurilor pentru unităţile sanitare sau proasta lor direcţionare au accentuat. Din acest motiv, au fost înfiinţate din ce în ce mai multe instituţii medicale private, văzute mai ales de companiile multinaţionale ca o alternativă viabilă la sistemul public.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`