Jurnalistul Ion Cristoiu vorbește în “Gândul în sâmbătă”, de pe blogul personal, despre subiectul momentului, teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi.
Cristoiu face o paralelă între situația actuală și cum stăteau lucrurile pe vremuri, notând un fragment dintr-una din scrierile sale, Istoria literaturii proletcultiste.
„Contemporanul din 11 februarie 1949, într-o notă prilejuită de apariţia revistei Urzica, descoperă cititorului nou opţiunea pentru un anume gen de umor (opus umorului gustat de către burghezie) – umorul serios:
„Noul cititor (…) nu mai gustă humorul socrilor, al cocotelor şi al beţivilor. Căpătînd conştiinţa limpede de clasă, el înţelege în sfîrşit tot ridicolul şi grotescul unei alcătuiri sociale pentru a cărei dărîmare a luptat“.”, a scris acesta.
Jurnalistul spune că situația din prezent nu are nicio legătură cu ce întâmpla în urmă cu câțiva ani.
„Cînd apărea un altfel de umor decît unul serios, presa vremii intervenea propt. Revista Flacăra din 21 februarie 1948, denunță pagina de Umor a ziarului Universul:
„Pagina «Universului» publică un umor fără consecinţe, un umor pentru umor“ (Flacăra, 21 februarie 1948).
Umorul de tip nou, umorul serios urma să fie cultivat nu numai în cărți și reviste, dar și pe scenele spectacolelor de divertisment. Pentru aceste spectacole, la finele lui 1949, se tipărește culegerea Cuplete și scenete umoristice, Almanah 1950, texte semnate de Tudor Mușatescu, Sadi Rudeanu, Virgil Florescu, V. D. Popa, Mircea Enescu, Mircea Crin, Radu Mitan, Victor Pițigoi”, a spus Cristoiu.
În cele ce urmează, jurnalistul a readus în actualitate mai multe fragmente și scrieri pe care le aseamănă într-un mod ironic cu situația din prezent, acestea putând fi citite AICI.
“Reproduc trei texte scrise și publicate pentru a fi jucate pe scenele de spectacole de divertisment din București și din țară: Plugușorul 1950, Semnarea Pactului Atlantic (dedicat înființării NATO) și Urzici (versuri comice dedicate luptei împotriva chiaburilor)”, a spus Ion Cristoiu.