Ion Cristoiu: Din ciclul Istoria – aşa cum nu vă place

Ion Cristoiu: Din ciclul Istoria – aşa cum nu vă place
Foto: psnews.ro

Jurnalistul Ion Cristoiu amintește în “Gândul de sâmbătă”, de pe blogul personal, despre aspecte legate de părți ale istoriei, vorbind despre socialism și capitalism.

„1948. Filmele cu cow-boy – „Infiltrări ale ideologiei putrede imperialiste în spatele frontului nostru”.

În 1990, cînd se trecuse deja de la o orînduire la alta (de la Socialism la Capitalism) aveam 42 de ani. Noua realitate culturală n-a fost pentru mine un şoc.

În primul rînd, pentru că din punct de vedere editorial, cinematografic, gazetăresc, teatrul, noua orînduire însemna doar o lărgire a graniţelor de pînă atunci. Pentru mine cel puţin, cărţile care demascau teroarea stalinistă nu erau o noutate absolută. Le citisem, chiar dacă pe sub mînă, înainte de 22 decembrie 1989. În materie de filme, de exemplu, repertoriul cinematografic doar se lărgea. Înainte vreme, mai ales în anii liberalismului comunist românesc (1966-1971) se dăduse la televizor serialul Dallas”, a spus Cristoiu.

Jurnalistul vorbește și despre diferența, din punct de vedere profesional, față de perioada anterioră, precizând că nu erau mari diferențe.

„Şi înainte de 1989 făcusem ziare, fusesem salariat, scriseesem de mă rupsesem, promovasem tineri şi mă confruntasem cu indicaţiile patronului.

Înainte vreme, Patronul era Partidul, reprezentant de activiști. Acum Patronul era omul de afaceri X, mult mai încrezut decît nomenklaturistul.

În prima parte a lui 1948, cînd se trecuse deja de la o orînduire la alta (de la Capitalism la Socialism) nu mă născusem însă.

Găsind în Scînteia din 1948 două articole de îndrumare („Vă duceţi la toate filmele sovietice?”, vineri, 13 februarie 1948 şi „Mai multă vigilenţă faţă de repertoriul cinematografic”, Scînteia, 21 mai 1948) mă întreb, deja îngrozit, cum aş fi trecut eu de la orînduire la alta dacă aş fi avut în 1948, 42 de ani! M-aş fi dus la Omul cu arma? Şi dacă da, mi-ar fi plăcut?

Cum ar fi fost viaţa fără filmele cu cow- boy, acuzate de Scînteia ca fiind infiltrări ale ideologiei putrede imperialiste în spatele frontului nostru?”, a mai spus Cristoiu.

În continuare, jurnalistul a publicat două părți din Scînteia, din data de pe 13 februarie 1948, respectiv din 31 mai 1948 în contextul “Vă duceţi la toate filmele sovietice? Nu lăsaţi să vă scape niciunul ele sînt un izvor de forţă morală în lupta pentru făurirea unui om nou, a unei vieţi mai bune!” pe care le puteți citi AICI.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`