În “Gândul de sâmbătă”, de pe blogul personal, jurnalistul Ion Cristoiu vorbește despre o pagină a istoriei, mai exact despre evnimentele din 1946.
„În noiembrie 1946, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare după o perioadă de 9 ani, o Delegaţie de ziarişti şi scriitori e invitată în URSS într-o vizită de documentare.
Ştirea din Naţiunea, 4 noiembrie 1946, ne dezvăluie că e vorba de cea mai puternică Delegaţie de ziarişti şi scriitori din Istoria României invitată într-o ţară străină, exclusiv pe banii ţării respective”, a spus Cristoiu.
În continuare, jurnalistul prezintă pagina de ziar despre evinimentele de la acea vreme, articolul purtând titul de „Delegația de scriitori și ziariști a plecat ieri la Moscova și care poate fi citit AICI.
Jurnalistul prezintă ulterior faptele Delegației din data de 19 noiembrie 1946.
„Delegaţia, care a vizitat şi Kievul (a rămas la ducere în capitala Ucrainei sovietice două zile, din cauza ceţei de la Moscova) s-a întors în ţară pe data de 19 noiembrie 1946.
Fiecare dintre membrii Delegaţiei a publicat la întoarcere în ziarele pe care le-au reprezentat note de călătorie din URSS.
Ziarul Națiunea anunța cu huruit, ca pe un eveniment de presă, debutul serialului semnat de George Călinescu, director al ziarului”, a mai spus Cristoiu.
Jurnalistul precizează ulterior despre una din scrierile lui George Călinescu cu privire la Uniunea Sovietică din 1946.
„Ce-a văzut George Călinescu în Uniunea Sovietică a anului 1946, la un an de la încheierea războiului?
Răspunsul ni-l dau reportajele despre abundenţa de mărfuri şi de mîncare publicate în numărul din 13 decembrie şi 15 decembrie 1946.
Repet, nu e vorba doar de Uniunea Sovietică a lui Stalin. E vorba şi de o ţară abia ieşită din Dezastrul care a fost al Doilea Război Mondial.
Citind însemnările marelui scriitor, ne punem cîteva întrebări legitime:
1. Asta a văzut un scriitor, un ziarist şi un director de gazetă în URSS?
2. George Călinescu e serios cînd descrie abundenţa de mărfuri şi alimente din URSS-ul lui 1946, inexistentă imediat după război chiar şi în Anglia?
3. George Călinescu şi ceilalţi ziarişti născocesc aceste lucruri sau au fost duşi în magazine şi restaurante speciale?”, a spus Cristoiu.
Pentru a citi fragmentul postat de Ion Cristoiu puteți intra AICI.