Ion Cristoiu: Cum l-a executat pe Gabriel Berca Mafia transpartinică din DNA

Ion Cristoiu: Cum l-a executat pe Gabriel Berca Mafia transpartinică din DNA
Foto: știripesurse.ro

Jurnalistul Ion Cristoiu vorbește în “Gândul de luni”, de pe blogul personal, despre cazul lui Mircia Gutău și despre decizia CEDO care a creat vâlvă în opinia publică.

Acesta vorbește despre scrierea pe care a dedicat-o lui Mircia Gutău, dar și prezența în emisiunea lui Silviu Mănăstire, de la B1TV, precizând că el este de părere că nevinovăția unui om depinde de curajul de a-i oferi jurnalistului dosarul său să-l studieze.

„La cîteva zile după această afirmaţie, m-am trezit cu un telefon de la Gabriel Berca. Nu ţin minte să-l fi întîlnit vreodată pe Gabriel Berca în carne şi oase.

Ştiam c-a fost unul dintre politicienii noştri de forţă: prefect, secretar general al Guvernului, ministru de Interne (în timpul Guvernului MRU), consilier prezidenţial, senator, specializat în administraţie la INA, Paris.

Auzisem despre o condamnare nedreaptă a sa la 3 luni cu executare la Curtea de Apel Bacău, de un judecător care respinsese, dintr-un foc, toate probele în favoarea sa.

Cei cu care vorbisem despre asta îmi dăduseră sentinţa drept exemplu de abuz unic chiar și în postdecembrism.

Nu mă aplecasem cu atenție asupra cazului, fie și pentru faptul că asta ar fi însemnat pentru mine o prea mare paranteză la studiul din bibliotecă”, a spus Cristoiu.

Jurnalistul povestește apoi că a fost contactat de Gabriel Berca pentru a se întâlni cu scopul prezentării propriului dosar.

„La telefon Gabriel Berca mi-a spus c-ar vrea să-mi prezinte dosarul, pentru a mă convinge că-i nevinovat. După ce-am stabilit cu el o întîlnire la Bucureşti, în vecinătatea BAR, am început să mă interesez de caz. Am descoperit astfel că despre sentinţa aberantă scriseră Evenimentul zilei, Academia Caţavencu, Lumea Justiţiei, Adevărul.ro, Ziarul de Gardă.

Silviu Mănăstire făcuse o întreagă emisiune cu el. Spre deosebire de cazul Mircia Gutău, care beneficiase doar de apărarea mea, cazul Gabriel Berca devenise un steag de luptă a presei independente.

Gabriel Berca e mai sărac decît Lenin! Ori de cîte ori sunt căutat de cineva pentru a-mi da un dosar ca să mă conving că e vorba de o făcătură, mă interesez discret dacă e un om bogat.

Fireşte, poţi fi bogat, poţi fi chiar corupt, dar în cazul pentru care eşti condamnat să fii nevinovat. Totuşi, pentru mine, comunist convins, bogăţia e semnul că ceva foc o fi dacă iese fum. Spre uluirea mea, declaraţia de avere a lui Gabriel Berca mărturiseşte un om sărac.

Un om sărac lipit dacă ne gîndim la funcţiile publice deţinute şi din care se putea pricopsi cu ceva: Un apartament de trei camere la Bacău împreună cu soţia şi o maşină Skoda.

Doar atît. Pînă şi Lenin era mai bogat ca Gabriel Berca!”, a mai spus Cristoiu.

Jurnalistul povestește despre munca multă pe care a depus-o în cazul lui Gabriel Berca, dar și despre descoperirile făcute în acest caz.

„Am lucrat la cazul Gabriel Berca mai ceva decît la o carte despre un caz de Istorie.

E suficient să amintesc în acest sens că Rechizitoriul și Motivarea Sentinței, declarațiile de martor din cadrul urmăririi penale și din cadrul Procesului, articolele din ziare, textele de legi însumează peste 400 de pagini.

Rezultatul studierii cazului nu numai ca jurnalist, dar și ca istoric, e acest articol de investigație, uriaș ca întindere într-o lume în care SMS-ul ia locul romanului fluviu, dar pe care-l public așa cum l-am scris, convins că acest caz, al lui Gabriel Berca, va rămîne, ca un exemplu de execuție de către Mafia transpartinică din DNA, în Istoria acestor vremuri sinistre, în care sub pretextul Luptei împotriva corupției au loc în toată țara reglări de conturi politico- mafiote.

Dosarul dat de Gabriel Berca, documentele cerute de mine ulterior, informaţiile primite în urma emailurilor mele, lectura articolelor din presă mă fac să concluzionez în chip categoric:

În viaţa mea n-am văzut o mai mare făcătură ca acest dosar în urma căruia Gabriel Berca a făcut două luni şi jumătate de arest preventiv şi a fost condamnat la 3 ani închisoare de Curtea de Apel Bacău”, a mai spus Ion Cristoiu.

Pentru mai multe dezvăluiri făcute de Ion Cristoiu puteți să intrați AICI.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:43 - Adrian Cozma: Planul de industrializare al lui Marcel Ciolacu este vechea poantă a PSD-iștilor, se dau săraci și după sunt primiii la cumpărat întreprinderi. Stranie coincidența că exact acum aflăm că Viktor Orban dorește să facă achiziții în România (VIDEO)
12:37 - Prințesa Diana a refuzat să poarte roz și „a smuls corsetul” unei rochii, spune designerul John Galliano
12:33 - Cine a pus la cale exploziile pagerelor și a waklie-talkie-urilor grupării Hezbollah. Zeci de persoane au fost ucise
12:15 - Daniel Fenechiu (PNL), despre proiectul de lege care îl lasă pe Iohannis să candideze la parlamentare: „E mai mult decât nicio persoană. Acordăm un drept”
12:05 - Marcel Ciolacu, întrebat dacă PSD va susține intrarea lui Klaus Iohannis în Parlament: „Nu l-am votat niciodată și nu o să-l votez niciodată, dacă asta mă întrebați” (VIDEO)
12:03 - Călărași: O femeie a fost înjunghiată de fostul iubit. A fost salvată de polițiști
11:59 - Un bărbat şi o femeie din Ilfov, cercetaţi după ce ar fi incendiat o locuinţă şi ar fi furat banii din imobil
11:54 - Demi Moore spune că după ce a primit 12,5 milioane de dolari pentru filmul „Striptease” a fost atacată pentru că ar fi câștigat la fel ca bărbații actori
11:48 - Radu Drăgușin, criticat de presa din Anglia după neatenția de la golul primit de Tottenham: „Părea ruginit”
11:36 - Un avion al companiei Delta Airlines s-a depresurizat. „Mi-am atins urechea şi am văzut sânge țâșnind”