Jurnalistul Ion Cristoiu vorbește în "Gândul de Vineri", de pe blogulsău, despre raportul emis de Ministrul de Justiție privind evaluarea conducerii DNA și a Parchetului General.
Cristoiu interpretează rezultatul evaluării dat de Tudorel Toader ca pe o decizie cu semnificații politice.
"În cazul măsurii luate de Tudorel Toader semnificaţiile politice ale însăşi evaluării şi, mai ales, ale deciziei finale, sunt de o covîrşitoare evidenţă. Atît evaluarea cît şi decizia sunt decontate politic de către Guvern, în frunte cu premierul, şi de către PSD în frunte cu Liviu Dragnea.
Aşa cum am mai scris, momentul de miercuri, 29 martie 2017, rămîne în Istoria postdecembristă prin caracteru-i de premieră. Deşi articolul 132 din Constituţie stipulează că procurorii îşi desfăşoară activitatea „sub autoritatea ministrului Justiţiei”, în ultimul deceniu orice tentativă a unui ministru nu numai de a aplica, dar chiar şi de a reaminti prerogativa constituţională a provocat reacţia vehementă a procurorilor constituiţi în Republică. Graţie Diviziei Presă a Binomului s-a impus în spaţiul public suspiciunea că aplicarea articolului ar însemna trecerea DNA sub călcîiul politicului, deoarece ministrul e politic. Desigur, peste tot în lumea civilizată, Ministerul Public nu e parte a Justiţiei, ci a Executivului. Procesele penale în America se intitulează Statul versul X, unde Statul e întruchipat de procurori, iar acuzaţii, de avocaţi. Între cele două părţi, stă judecătorul, cel care întruchipează justiţia", notează Cristoiu pe blogul său.
Jurnalistul analizează în postarea sa pe blog și reacția liderului PSD, Liviu Dragnea vizavi de decizia emisă de Ministrul de Justiție.
Ion Cristoiu susține că Liviu Dragnea se declară împotriva deciziei lui Toader doar pentru a menține simpatia televiziunilor care susțin campania de demitere a șefei DNA.
"Te-ai fi aşteptat ca liderii PSD să salute această revenire la normal a relaţiei dintre DNA şi ministrul Justiţiei și să ceară ministrului să-și exercite fără teamă această prerogativă.
Te-ai fi așteptat și pentru că un alt partid din Coaliție, ALDE, sesizînd oportunitatea, a salutat prin Călin Popescu Tăriceanu și prin ștafetele de comunicare, întreprinderea lui Tudorel Toader.
Liderii PSD nu numai că n-au salutat gestul lui Tudorel Toader, dar mai mult, l-au atacat cu virulenţă.
După ce a tot susţinut că lui nici prin coşmarurile erotice nu i-ar trece gîndul să ceară demisia Codruţei Kovesi în urma Deciziei CCR, (vă mai amintiți scandalul făcut de liderul PSD cînd Gabriel Liiceanu a zis că el vrea demisia șefei DNA?!), Liviu Dragnea şi-a exprimat dezamăgirea că Tudorel Toader n-a cerut demisia Codruţei Kovesi.
De ce a făcut asta?
Mai întîi pentru că Liviu Dragnea e dependent de televiziunile care au susținut și susțin – din motive de patronat – campania furibundă pentru demiterea Codruței Kovesi.
Antena 3 și România Tv au făcut mare scandal că Tudorel Toader n-a cerut revocarea Codruței Kovesi.
Pentru a le face pe plac, Liviu Dragnea s-a grăbit să-l atace și el pe Tudorel Toader, dovedind încă o dată că în materie de politică nu vede mai departe de coada vacii din Teleorman.
A fost apoi nemulțumirea că Tudorel Toader nu i-a făcut jocul. Liviu Dragnea a vrut să procedeze cu actualul ministru așa cum a procedat cu nefericitul de Florin Iordache. Să scoată castanele din foc cu mîna altuia. El a sperat că Tudorel Toader se va avînta de dragul lui în aventura sinucigașă a cererii de revocare. Ieșea tărăboi, se cerea demisia ministrului și Liviu Dragnea era de acord cu asta, deoarece, vezi Doamne! el n-a pus o clipă problema ca șefa DNA să demisioneze.
Tudorel Toader nu e însă Florin Iordache.
De aici furia lui Liviu Dragnea", încheie Cristoiu "Gândul de vineri".