Marele câștigător din această criză a refugiaților care a creat haos în întreaga Europă este Rusia, este de părere Ion Cristoiu. Într-un editorial pe blogul său personal, ziaristul afirmă că nu mai există nicio îndoială că Rusia și-a sporit în ultimul timp ajutorul dat regimului Assad în lupta acestuia cu gruparea jihadistă a Statului Islamic, ajutor confirmat chiar de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
“Explicația renunțării la discreție, ba mai mult caracterul ostentativ al ajutorului dat regimului Assad stă, așadar, în deosebirea dintre cele două feluri de ajutoare: Ajutorul dat de Rusia lui Assad pentru a-i înfrînge pe rebeli era stînjenitor cîtă vreme rebelii erau prezentați în Occident drept luptători pentru democrație împotriva dictaturii lui Assad. Ajutorul dat de Rusia lui Assad pentru a-i înfrînge pe cei din Statul Islamic e în favoarea Moscovei, cîtă vreme Statul Islamic e văzut în Occident drept Răul absolut”, scrie jurnalistul.
În acest context, capitalele europene se întreabă de ce Occidentul nu face nimic penru a lichida Statul Islamic, cel care a provocat teroare în Siria și Libia, de unde vin cei mai mulți refugiați.
„Sunt unii care cred că Rusia profită de Criza refugiaților pentru a-l salva pe Assad. Aiurea! Rusia profită de Criza refugiaților pentru a se salva pe ea însăși în planul imaginii după Afacerea Ucraina. Mai precis pentru a se prezenta Europei occidentale drept cea care a salvat-o de dezastrul care e Noua Migrație”, precizează Cristoiu.
Iar pentru a-și atinge acest scop, Rusia este sprijinită de Germania, potrivit unei declarații a cancelarului german Angela Merkel, care a anunțat că țările europene trebuie să colaboreze cu Moscova și Statele Unite pentru a rezolva criza din Siria.
“Dacă merg pînă acolo cu bănuielile încît să susțin că aici ar fi o explicație a campaniei duse de Angela Merkel pentru a atrage spre Europa cît mai mulți refugiați, credeți că încep să bat cîmpii? Înainte de a răspunde, mai țineți cont de un lucru: De la declanșarea Crizei refugiaților, Războiul civil din Ucraina nu mai există pentru opinia publică occidentală. Și dacă nu mai există Războiul civil din Ucraina, nu mai există nici implicarea Rusiei, care poate să obțină în liniște ceea ce a vrut declanșînd Războiul civil: Stăpînirea mascată asupra Estului Ucrainei”, adaugă ziaristul.