Ion Cristoiu: Criza interceptărilor s-a rezolvat printr-o cârpeală tipic românească, gen merge și așa!

Ion Cristoiu: Criza interceptărilor s-a rezolvat printr-o cârpeală tipic românească, gen merge și așa!
Foto: paginademedia.ro

În Gândul de duminică, de pe blogul personal, Ion Cristoiu dezbate aceeași temă ca ziua precedentă, ceea Ordonanței der Urgență, apobată de CSAT.

"Urmărind prezentarea și comentarea Ordonanței în spațiul public, am remarcat că puțină lume știe cu adevărat ce se va întîmpla cu supravegherea tehnică în cursul instrucție penale de acum încolo și, prin urmare, s-au spus și se spun despre rezolvarea Crizei un vagon marfă de prostii.

De precizat din start că esența Deciziei CCR e limpede: Supravegherea tehnică pe parcursul instrucției penale trebuie ruptă de SRI din toate punctele de vedere!

Soluția găsită de Guvern și aprobată de CSAT mi se pare o treabă tipic românească, o cîrpeală blestemată, prin care situația e mai rea ca înainte de Decizia CCR. Asta deoarece indiferent că interceptările sunt făcute doar de polițiștii judiciari și de procurori, faptul că infrastructura rămîne a SRI, că activitatea civililor are loc în sediul SRI leagă în continuare SRI de anchetele DNA și DIICOT, dă posibilitatea acuzațiilor de Poliție politică în cazul SRI, dar mai ales nu înlătură imaginea SRI de Miliție economică", a scris acesta.

Jurnalistul precizează că nu înțelege decizia celor de la SRI în cazul Ordonanței de urgență.

"Nu știu ce-a fost în capul celor de la SRI, dar după Ordonanța de urgență sunt, ca să zic așa, și … și cu banii luați. Nu se mai pot făli cu contribuția SRI la lupta împotriva corupției, dar, în același timp, rămîn cu acuzația de implicare în instrucția penală.

Cei de la SRI – se pare- nu înțeleg dezastrul de imagine al principalului Serviciu secret al țării prin invocarea SRI în controversele de la tribunale, în comentariile dedicate dosarelor de corupție. Indiferent că sunt adevărate sau nu, acuzații din spațiul public legate de poliția politică făcută de SRI sub pretextul luptei împotriva corupției, micșorează necesara autoritate a Serviciului ca instituție însărcinată cu Siguranța națională", a spus acesta.

Jurnalistul spune că în cazul în care Klaus Iohannis ar fi vrut să meargă pe principiul său din campania electorală, adică a lucrului bine făcut, în aceste condiții ar fi ar fi anunțat că săptămîna viitoare va începe consultări cu partidele parlamentare.

"După opinia mea, soluția o reprezintă readucerea în discuție a Proiectului de lege din 2007 privind înființarea unei unități independente de supraveghere tehnică, supusă Parlamentului, o lege trecută de Camera Deputaților și care zace prin sertarele Senatului. Decît ar învîrti de dimineață pînă seara, vîrtelnița vorbelor goale despre democrație, Călin Popescu Tăriceanu, ca președinte al Senatului, ar trebui să vadă pe unde e Proiectul de lege și, după eventuale modificări, să-l aducă în dezbaterea Senatului.

Orice apreciere a soluției date de Guvern trebuie raportată la esența deciziei CCR și – zic eu- la nevoia de a face și în acest domeniu ceva temeinic, și nu ceva improvizat, gen Merge și așa", a precizat acesta.

Cristoiu prezintă apoi două prevederi, cele mai importante, în opinia sa ca fiind o rezolvare de moment.

"1) Supravegherea tehnică, parte a cercetării penale, poate fi făcută doar de procuror sau de ofiţerul de Poliţie judiciară. În cazul infracțiunilor vizînd Siguranța națională, prin declararea organelor SRI organe de cercetare penală speciale, supravegherea tehnică rămîne mai departe la SRI.

2) Pentru interceptări – doar pentru interceptarea comunicaţiilor – se va folosi infrastructura SRI", a spus Cristoiu.

În încheiere, Ion Cristoiu aduce în atenție cum se vor desfășura lucrurile după Ordonanță în opinia sa.

"1) SRI va pune la dispoziţia DNA şi DIICOT în sediul de la fosta unitate Tonola încăperi cu terminale, unde procurorii sau ofiţerii de poliţie judiciară vor intra în sistem, cu numărul de mobil ştiut doar de ei şi vor asculta convorbirea (uneori 24 din 24 de ore) şi vor transcrie cele auzite.

2) În cazul celorlalte forme de supraveghere tehnică, DNA şi DIICOT trebuie să se descurce, cu oamenii pe care-i au, suplimentaţi prin Ordonanţă.

3) În cazul cercetării penale de Siguranţă Naţională supravegherea tehnică se efectuează de SRI prin modificările care fac din organele SRI organe de cercetare penală speciale în sensul dat de articolul 55 CPP.

Ce probleme se pot ridica:

1. Posibilitatea ca SRI să știe în continuare conținutul convorbirilor, dat fiind că aparatura e a SRI.

2. Cea a colaborării dintre SRI şi cei trimişi să folosească spaţii şi aparatura SRI, avînd în vedere că totul în unitatea respectivă e al SRI.

3. Ofiţerul SRI era – zic cei de la SRI – deosebit de strict cu respectarea legii. Există riscul ca ofiţerii de poliţie judiciară să nu fie.

4.Subțierea probelor la dosar obținute prin supraveghere tehnică alta decît interceptările, dat fiind specificul muncii de filaj, plantare de microfoane", a încheiat Ion Cristoiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`