Ion Caramitru, directorul Teatrului Național București, a declarat, pentru B1 TV, că problemele financiare ale instituției pe care o conduce sunt extrem de mari și efectiv nu sunt banii necesari pentru plata salariilor tehnicienilor, persoane extrem de importante pentru buna funcționare a TNB.
Joi seară, Traian Băsescu a declarat, pentru B1 TV, că directorii de teatre care se plâng spun doar o jumătate de adevăr. Cealaltă jumătate este că nu mai sunt bani pentru tehnicieni deoarece sunt actori care nu au jucat deloc în ultimii ani, dar au primit salarii mari în tot acest timp. (Detalii AICI)
În replică, directorul TNB a susținut că nu se pot muta banii de la o categorie a bugetului la alta: ”Sunt mai multe moduri de folosire a bugetului. N-ai voie să muți dintr-un loc în altul, că e deturnare de fonduri! Schema de funcționare a instituției cuprinde toate compartimentele. Angajații pentru care a trebuit să întrerupem contractele nu fac parte și nu sunt plătiți din aceste fonduri care sunt ale salariilor propriu-zise. Noi am cerut poziții în schemă pentru mai mulți tehnicieni și n-am primit nimic”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Caramitru a declarat zilele trecute că va solicita o întrevedere cu premierul și ministrul de Finanțe pentru a discuta pe tema lipsei banilor. Întrebat dacă a primit vreun semnal de atunci, acesta a răspuns: ”nu, n-am primit nimic. Pe 19 iunie, am avut o întrunire cu ministrul Culturii, domnul Breaz, și cu 22 de manageri de la alte instituții, teatre naționale, muzee naționale, operele naționale, Filarmonica ”George Enescu”, Biblioteca Națională și așa mai departe. Toate au primit o reducere substanțială, dramatică la capitolul de cheltuieli care se numește ”bunuri și servicii”.
”Pentru cei care trebuie să înțeleagă despre ce e vorba și pentru că domnul ministru spune mereu că bugetele au crescut: ele au crescut la capitolul cheltuieli de personal, de unde se plătesc nu numai salariile. Din capitolul ”bunuri și servicii” se fac toate finanțările pentru producție, plata utilităților, contractele cu firmele de mentenanță și colaboratorii artiști – în cazul în speță contractul care s-a făcut cu Agenția de Forță de Muncă, de la care am luat 54 de oameni pentru a ne asigura minimul necesar pentru partea tehnică a activității noastre. Din cei 54, 39 sunt implicați strict în activitățile scenelor. Noi jucăm pe cinci scene în același timp, ne trebuie cinci echipe de tehnicieni care să asigure toate serviciile scenelor: mașiniști, sunetiști, electricieni, oamenii care trebuie să asigure proiecția, mecanismele de scenă, schimbarea decorului. De acolo s-au scăzut bugetele!”, a explicat Ion Caramitru, pentru B1 TV.