Ion Biriş (HORA): Dacă intră 20 de clienţi în restaurant cu acelaşi certificat verde, nu am dreptul să îi legitimez / Dragoş Petrescu: Să ne apucăm să testăm copiii peste 6 ani mi se pare aberant (VIDEO)

Publicat: 22 09. 2021, 10:42
Actualizat: 22 09. 2021, 10:42
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ion Biriş, președintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), a avertizat asupra problemelor în folosirea certificatului verde COVID. Acesta a susținut că operatorii de restaurante nu au dreptul să îi legitimeze pe clienţi, deci nu pot verifica dacă certificatele verzi chiar le aparțin acestora. Prin urmare, un operator de restaurant se poate afla în situaţia de a permite accesul a 20 de persoane care, în realitate, folosesc acelaşi certificat.

La rândul său, Dragoș Petrescu, membru în Consiliul director HORA, a declarat că i se pare aberant să fie testați COVID copiii de la vârsta de 6 ani. Practica europeană, a punctat acesta, este să fie testați COVID cei care au minim 12 ani. El a mai precizat că i se pare exagerat și ca restaurantele să funcționeze la interior la o capacitate de 50%, în localitățile cu incidența COVID de peste 3 la mie, în condițiile în care vine iarna și, oricum, clienții vor prezenta certificatul verde.

Reprezentanții HORA, observații în privința certificatului verde COVID

„Statul ar face foarte bine să-şi facă un pic de ordine. Noi nu avem cum să verificăm certificatul verde, pe lângă faptul că nu avem oamenii disponibili, nu avem competenţele necesare. Ce pot eu să fac? Nu mai punem la socoteală că acel certificat verde poate fi arătat de oricine. Practic, dacă mie îmi intră 20 de clienţi la mine pe terasă cu acelaşi telefon cu acelaşi certificat verde, eu nu am ce să fac, îi las, pentru că nu am dreptul să-i legitimez. Deci este foarte ambiguă toată această chestie”, a declarat Ion Biriş, citat de Agerpres.

Acesta a deplâns faptul că autorităţile iau foarte multe măsuri pompieristice: „Noi nu ne vom erija în gardieni, până la urmă meseria noastră este să le dăm să mănânce unor oameni. Din păcate pe acest subiect se iau foarte multe măsuri pompieristic, de dragul de a se lua şi de a arăta că ei fac ceva, dar care după aceea nouă, celor care trebuie să le transpunem în practică, ne fac viaţa un calvar. De ce 50% la interior, dacă tot intri cu certificatul verde? De ce nu 70%? De ce nu 83%? Sunt măsuri luate total arbitrar şi fără nicio logică”.

Acesta a mai spus că astfel de măsuri ar trebui adoptate prin lege în Parlament, nu prin Hotărâre de Guvern: „Ar trebui să fie o lege, iar dacă e o lege, atunci probabil că am face-o ca lumea şi atunci ştim ce să respectăm. În momentul de faţă sunt nişte hotărâri care vor fi nuanţate şi se vor da 20 de hotărâri în 20 de oraşe într-un mod total diferit”.

Biriș a mai reproșat faptul că multe dintre angajamentele politicienilor de a ajuta sectorul HoReCa au rămas la stadiul de promisiuni la televizor: „O mare parte din măsurile pe care le-a luat statul le-a făcut pe banii noştri, cu o grămadă de promisiuni de compensare care nu s-au întâmplat niciodată, deci marea majoritate a măsurilor e compensare. Acestea au tot fost trâmbiţate, au rămas strict la televizor şi nu în viaţa reală”.

Reglementările au fost criticate și de Dragoș Petrescu, membru în Consiliul director HORA, în cadrul Știrilor B1, prezentate de Aneta Sângeorzan pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Avem la dispoziție această aplicație, care deja funcționează, a fost și la Untold, de exemplu. Vom avea posibilitatea să verificăm la intrare că acel QR code e valid, ce nu putem certifica e identificarea persoanei cu acel QR code.

Noi nu avem posibilitatea de a verifica dacă documentul prezentat e unul legal valid. Nu putem să certificăm că acea persoană e cea posesoare de certificat verde. Pe model european, acest fel de restricție funcționează în general, nu sunt fraude la acel nivel.

Sunt, în schimb, alte două probleme. Una e restrângerea la 50% a capacității interioarelor la peste 3 la mie incidență, ceea ce mi se pare foarte drastic, mai ales că avem certificatul verde și mai ales că vine iarna. Noi am solicitat autorităților să revadă acest procentaj. A doua: obligativitatea de a analiza și verifica copiii peste 6 ani. Asta nu e practică europeană. În Europa e vorba de copii peste 12 ani. Acum, să ne apucăm să testăm copiii peste 6 ani ca să-i putem duce la restaurant mi se pare aberant”, a declarat Dragoș Petrescu, pentru B1 TV.