Iohannis, discurs alături de Hollande: Provocările actuale pot fi depășite prin acțiunea comună a celor 27 de membri UE. Trebuie să ne concentrăm pe acțiuni care ne unesc, nu care ne divizează (VIDEO)
Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație comună la Palatul Cotroceni alături de omologul său francez, Francois Hollande. Iohannis a vorbit despre un parteneriat strategic aprofundat între cele două state, despre cooperarea în materii precum economie, apărare, cercetare și inovare, despre summit-ul de la Bratislava și despre obiectivele ce trebuie îndeplinite în vecinătatea estică, Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
”Îmi face o deosebită plăcere să avem oaspete la București pe domnul președinte al Franței, Francois Hollande. Vizita domniei sale este o puternică reconfirmare a importanței pe care o acordăm relațiilor de parteneriat strategic dintre Franța și România. În cursul convorbirilor cred că putem spune de pe acum că avem un parteneriat strategic aprofundat și intesificat și că lucrăm la această relație foarte specială. Această relație este o prioritate de prin rang pentru România și am confirmat consecvent acest lucru în cei 136 de ani de relații diplomatice și nu numai. Istoria cooperării și prieteniei tradiționale datează de mult mai mult timp”, și-a început președintele discursul.
Iohannis a vorbit la Cotroceni despre cooperarea dintre cele două state în domeniul apărării, dar și în sectorul economic.
”În acest context, pot să spun că am fost amândoi de acord și multumiți să intensificăm dialogul care până acum a fost în domeniul apărării dintre Miniștrii de Externe și să ridicăm formatul la nivelul Miniștrilor de Externe și de Apărare, având în vedere multiplele dosare în care România și Franța au abordări comune și potențial de a găsi împreună soluții.
Am discutat despre nevoia de a susține aspecte de cooperare sectorială. Dimensiunea economică și cooperarea bilaterală în acest domeniu va primi un impuls suplimentar prin organizarea forumului pe tema “Parteneriatele franco-române de viitor”.
Mă bucur că președintele Francois Hollande va vizita uzina Airbus Helicopters și sper că aceasta va avea același succes pe care îl are proiectul Dacia-Renault”.
Președintele Iohannis a mai vorbit și despre cooperarea dintre cele două state în domeniul cercetării și despre protocolul în domeniul educației și formării profesionale, care se va încheia între Miniștrii Educației.
”Am convenit că e necesar să valorificăm potențialul relațiilor bilaterale în domenii de excelență ca inovarea și cercetarea științifică. Avem prilejul de a vizita împreună cu președintele Hollande Laserul ELI-NP de la Măgurele. Sunt convins că în acest domeniu, prin cooperare, avem posibilități deosebite de dezvoltare și cred în transformarea acestei cooperări într-o nouă poveste de succes. Am avut discuții și despre sezonul cultural încrucișat, proiect comun în care vom marca centenarul creării României moderne”.
Iohannis, declarație comună la Palatul Cotroceni alături de omologul său francez, Francois Hollande
#DIRECT_ONE_pjdwuc#
Bineînțeles, temele ce țin de scena internațională au fost amplu discutate:
”După cum cunoașteți, ne pregătim să participăm la un summit la Bratislava, în cadrul căruia vom discuta despre viitorul UE, în format de Consiliu European.
România va participa substanțial și activ la procesul de reflexie demarat la nivelul UE pentru găsirea de soluții constructive și de programe care să recâștige încrederea europenilor. Provocările actuale pot fi depășite prin acțiunea comună a celor 27 de țări membre.
Rezultatul dezbaterii care începe la Bratislava trebuie să fie o uniune mai pragmatică, mai orientată spre rezultate concrete, mai flexibilă, mai aproape de cetățenii europeni. Trebuie să ne concentrăm pe acțiuni care ne unesc, nu care ne divizează.
E nevoie de îmbunătățim funcționarea instituțiilor europene, e nevoie de creșterea transparenței și trebuie să comunicăm mai mult, mai bine, mai inteligent despre UE. Prioritățile strategice trebuie să fie securitatea internă și externă a UE, creșterea economică și crearea de locuri de muncă mai ales pentru tineri, dar și bugetul UE și piața internă.
Președintele Francois Hollande și cu mine am avut discuții și pe dosarele sensibile. Am abordat împreună tematica aderării României la Schengen, am discutat foarte constructiv.
Am avut șansa să discutăm despre vecinătatea estică, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, zone în care Franța are o implicare activă. Se dorește facilitarea unui dialog constructiv, care să ducă la avansarea unor soluții pentru conflictele din regiune”.