Ioana Mihăilă, despre certificatul verde: Dacă vorbim de vaccinare, valabilitatea este până în luna iulie 2022, pentru o persoană vaccinată cu schemă completă

Ioana Mihăilă, despre certificatul verde: Dacă vorbim de vaccinare, valabilitatea este până în luna iulie 2022, pentru o persoană vaccinată cu schemă completă
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ioana Mihăilă, ministrul sănătății, a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că în ședința de Guvern de mâine va fi adoptată Ordonanța de Urgență în ceea ce priveștecertificatul verde.

„Este în funcție de situația în care ne aflăm. De exemplu, pentru o persoană testată, valabilitatea certificatului este de 24 de ore, dacă vorbim de un test antigen rapid, și respectiv de 72 de ore, dacă vorbim de un test PCR. Dacă este vorba de situația în care persoana a trecut prin boală, valabilitatea este 180 de zile de la data primului test COVID pozitiv înregistrat în CoronaForms. Dacă vorbim de vaccinare, valabilitatea este până în luna iulie 2022, pentru o persoană vaccinată cu schemă completă”, a declarat Ioana Mihăilă, întrebată desprevalabilitatea certificatului.

Andrei Baciu, despre certificatul digital european privind COVID

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat adresa site-ului de pe care va putea fi descărcat certificatul digital european privind COVID, document careva facilita călătoriaîn spațiul european. Certificatulva deveni funcționalde la 1 iulie.

Acesta va avea un cod QR, care va putea fi scanat. Documentul va arăta că ne-am vaccinat anti-COVID, că avem un test COVID negativ făcut recent sau că am trecut prin boală, deci avem anticorpi.

„Certificatul va putea fi descărcat de la 1 iulie de pe platforma pusă la punct de STS și ca va fi disponibilă la adresa:certificat-covid.gov.ro.

Pe această platformă vom intra, ne vom face un cont cu o adresă de email și vom primi un link pentru a verifica dacă suntem cine pretindem că suntem. O să fie necesare câteva date de autentificare pentru a fi siguri că cel care îl solicită este și persoana care îl primește. Accesăm acel link și el ne va duce către platforma respectivă, de unde putem să descărcăm certificatul care va fi valid pentru noi pe una dintre situațiile mai sus enumerate”, a explicatAndrei Baciu, pentruDigi24.

Cei care nu au acces la internet vor putea obține certificatul în format fizic fie cu ajutorul medicului de familie, fie cu ajutorul direcției de sănătate publică din județul aferent.

De la 1 iulie, românii vor putea să descarce certificatul verde de vaccinare care va fi folosit pentru călătoriile din Uniunea Europeană.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie